Ο αθλητισμός είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ιδιαίτερα είναι κάτι το μοναδικά συναρπαστικό. Αθλητής και επιστήμονας συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος, πιέζοντας τα όρια του ανθρωπίνως και φυσικώς δυνατού. Ο πρώτος έχει ένα επιπλέον «βάρος», αυτό της επικινδυνότητας, κάτι που υπενθύμισε η τραγική απώλεια του Jason Dupasquier την περασμένη Κυριακή στο Mugello. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζονται από απρεπώς μέχρι χυδαιοδώς για διάφορους αθλητές, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι, όπως όλοι μας. Πρόσφατα, αυτό επέστρεψε στην επικαιρότητα.
Kwame Brown: το κουτί της Πανδώρας
Ο Kwame Brown ήταν το #1 draft pick του ΝΒΑ το 2001. Όχι, όντως βρίσκεστε στο TotalRacing.gr, δείξτε λίγη υπομονή. Για μια σειρά λόγων, ο Kwame δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του μπασκετικού κόσμου και δεν έγινε το αστέρι που περίμεναν οι άνθρωποι των Wizards, οι οποίοι τον επέλεξαν πριν 20 χρόνια. Σε πείσμα πολλών όμως, ο Kwame διατηρήθηκε στην λίγκα για 12 σεζόν, σταματώντας πριν την σεζόν 2013-2014 σε ηλικία 31 ετών και ουσιαστικά λόγω συνεχών τραυματισμών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να λάβει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, το οποίο ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Παράλληλα, υπέγραψε χορηγίες με διάφορες εταιρείες, ενώ εξέδωσε και μια σειρά action figures, τα οποία φυσικά απεικονίζουν τον ίδιο. Καθόλου άσχημα για ένα “bust” (μετ.: αποτυχημένο).
Όπως το TotalRacing.gr σχολιάζει από το 2011 τα τεκταινόμενα του μηχανοκίνητου, υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ιστοσελίδες που κάνουν το αντίστοιχο για το μπάσκετ ή/και για άλλα ομαδικά αθλήματα. Έτσι, το θέμα των αποτυχημένων draft picks έχει συζητηθεί πολλάκις ανα τον κόσμο και ο Kwame Brown σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνεται στην συζήτηση. Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τέτοιες συζητήσεις ότι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές που συμμετέχουν σε αυτές, συνήθως δεν χρησιμοποιούν και τις πιο ευγενικές λέξεις. Πριν κάποιες ημέρες όμως, ο Kwame… απασφάλισε και απάντησε στους Matt Barnes, Gilbert Arenas και Steven Jackson για τα προσβλητικά σχόλιά τους προς το πρόσωπό του σε ένα podcast που διατηρεί ο Barnes. Σε μια σειρά, πλέον, βίντεο στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, o Kwame αποδόμησε την κουλτούρα (κυρίως) των δημοσιογράφων στις Η.Π.Α., οι οποίοι τοποθετούνται με διάφορες ακραίες εκφράσεις για παίκτες και προπονητές, είτε επειδή δεν τους συμπαθούν, είτε επειδή επιδιώκουν αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν “drama”, ή αλλιώς «τζέρτζελο». Η κόντρα φέρνει κλικς και τα κλικς χρήματα και φήμη.
Προσφιλής τακτική
Φυσικά αυτή η τακτική ορισμένων δημοσιογράφων δεν είναι αποκλειστική στις ΗΠΑ, ούτε στο μπάσκετ ή στα παραδοσιακά αθλήματα. Είναι παρούσα σε όλες τις χώρες και στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακόμη, δεν είναι αποκλειστική για τους δημοσιογράφους, αφού και το ίδιο το κοινό των διαφόρων αθλημάτων το κάνει αυτό συχνά. Οποιαδήποτε φορά κάποιος οδηγός ή αναβάτης κάνει κάποιο λάθος, υπάρχει μια μερίδα ατόμων που θα θελήσει να τον κοροϊδέψει ή να τον μειώσει. Είναι η ανθρώπινη φύση έτσι. Ο αρνητισμός διαχέεται σαν την φωτιά, ενώ τα θετικά ή εποικοδομητικά σχόλια ξεχνιούνται εύκολα. Τα παραδείγματα είναι άπειρα, αλλά αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι που έκανε τον Maverick Vinales να απενεργοποιήσει το Twitter του και την Naomi Osaka να αποσυρθεί από το Γαλλικό Open. Η ίδια συμπεριφορά έχει κρατήσει τον Sebastian Vettel μακριά από κάθε social media.
Έχουμε έτσι «φίλους» των αθλημάτων οι οποίοι στολίζουν αθλητές, μηχανικούς και επικεφαλής ομάδων για να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους και δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν καριέρα πατώντας πάνω στα λάθη των άλλων και θέλοντας να περάσουν στον κόσμο που τους διαβάζει/ακούει μια περσόνα παντογνώστη και σκληρού κριτή που δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η συμπεριφορά αυτή μόνο ενισχύεται από τον απρόσωπο χαρακτήρα του internet, δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα και ανατροφής των δημοσιογράφων ή των οπαδών που συμπεριφέρονται σαν γορίλες στην εξέδρα. Είναι και θέμα αντίληψης του ρόλου των αθλητών.
Το ρίσκο απαιτεί σεβασμό
Ειδικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο ρόλος αυτός είναι ιερός, καθώς οι αθλητές βάζουν την ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο κάθε φορά που φορούν το κράνος. Εκτός από το να περιμένουν στην γωνία για την παραμικρή ατασθαλία ώστε να τους κρίνουν με καυστικά και προσβλητικά σχόλια, τα άτομα που επιδιώκουν το drama δεν σέβονται ούτε την φυσική ακεραιότητα των αθλητών αυτών και την τόλμη που τους χαρακτηρίζει.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο δημοσιογράφοι και οπαδοί δεν σέβονται τους αθλητές και την ιδιότητά τους, είναι οι αναμεταδόσεις τραυματισμών ή ατυχημάτων. Και εδώ ο αρνητισμός πουλά, απλά παίρνει την μορφή του αίματος. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τον τραυματισμό του Jason Dupasquier, ο οποίος δυστυχώς αποδείχθηκε μοιραίος, μετρήσαμε τουλάχιστον 20 διαφορετικά κανάλια στο YouTube, τα οποία πόσταραν το βίντεο με την σύγκρουση του άτυχου Ελβετού. Η μετάδοση του MotoGP είναι επίσης «ένοχη» εδώ, δείχνοντας επί πολλά λεπτά replay του ατυχήματος, αλλά και το ιατρικό προσωπικό στην πίστα, το οποίο προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τον 19χρονο.
Όπως δήλωσε και ο Danilo Petrucci στο debrief της Tech3 μετά το Ιταλικό Grand Prix, «Ίσως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μέσα σε αυτές τις φόρμες βρίσκονται άνθρωποι». Αυτή η δήλωση ήταν κυρίως στοχευμένη στην διοργάνωση του MotoGP και τον promoter αυτού, την Dorna, αφού ο αγώνας του MotoGP διεξήχθη κανονικότατα την περασμένη Κυριακή, όταν ο Dupasquier έφυγε από την ζωή σε κοντινό νοσοκομείο. Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να αποδεχθούμε και να ξεχάσουμε την ανθρώπινη απώλεια πριν καταλήξουν τα απανταχού πρωταθλήματα να μην έχουν κανένα απολύτως νόημα;
Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στον αθλητισμό και δη στον μηχανοκίνητο αξίζουν έναν ελάχιστο σεβασμό, όπως τον αξίζει ο καθένας και η καθεμία σε αυτόν τον πλανήτη. Η «αποκαθήλωση» οδηγών και αναβατών από αγνώστους και μη στο internet προς τέρψη των πιθήκων στις εξέδρες πρέπει να σταματήσει. Είναι στο χέρι όλων μας. Θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα πάτε να γράψετε το οτιδήποτε αρνητικό για τον οποιοδήποτε. Μπορείτε να ξοδέψετε λίγα δευτερόλεπτα και να ελέγξετε το πως πρόκειται να εκφραστείτε.
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify