Με έναν ασύλληπτο γύρο ο Marco Bezzecchi διέλυσε το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Μουτζέλο, πήρε μία τεράστια pole position στο Grand Prix Ιταλίας κι είδε τους Fernandez και Martin να τον πλαισιώνουν σε ένα ιστορικό 1-2-3 της Aprilia. Τέταρτος ο Marquez, δυσκολίες για KTM και Yamaha.
Υπό ιδανικές συνθήκες έλαβαν χώρα οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ιταλίας, στο πανέμορφο σιρκουί του Μουτζέλο. Η ηλιοφάνεια στους λόφους της Τοσκάνης έφερε όλους τους αναβάτες στην διπλή διαδικασία των κατατακτηρίων, δίχως ιδιαίτερες δυσκολίες.
Με αυτές τις συνθήκες δεν ήταν απίθανο ότι έσπασαν δύο ρεκόρ, το πρώτο από τον Jorge Martin, που έφτασε τα 368,6 χιλιόμετρα/ώρα, ισοπεδώνοντας το απόλυτο ρεκόρ τελικής κατά τη διάρκεια του FP2, στην τεράστια ευθεία της πίστας.
Λίγη ώρα αργότερα, η έτερη μοτοσυκλέτα της Aprilia διέλυσε τα χρονόμετρα, με τον Marco Bezzecchi να κατεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα του 1:44 και να γράφει 1:43,921, χρόνος που είναι κατά δυόμισι δέκατα ταχύτερος από αυτόν που σημείωσε πέρσι ο Marc Marquez.
Ο Ιταλός αναβάτης πήρε την pole position δίχως ο ανταγωνισμός να μπορέσει να τον απειλήσει, ενώ η ταχύτητα της Aprilia ήταν εμφανής στην ιταλική πίστα από το ξεκίνημα. Έτσι, ο Raul Fernandez που πέρασε από το Q2 με την δορυφορική Trackhouse και ο Jorge Martin με την δεύτερη ερογστασιακή RS-GP συμπλήρωσαν ένα ιστορικό, πρώτο lockout της πρώτης σειράς στο grid των δύο αγώνων, με την Aprilia να στέλνει μήνυμα στις αντιπάλους της και κυρίως στην Ducati που φαινόταν η ταχύτερη στην πρώτη μέρα.
Ο μαχητικός Marc Marquez, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάρρωσης, σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση με τον τελευταίο γύρο του και θα μοιραστεί τη δεύτερη σειρά με τον πέμπτο Fermin Aldeguer και τον έκτο Pecco Bagnaia, ο οποίος είδε το ρίσκο του με τις τρεις γρήγορες προσπάθειες να μην αποδίδει και τον ίδιο να χάνει έδαφος στο φινάλε.
Ο Diogo Moreira αποτέλεσε την έκπληξη των κατατακτηρίων, ανεβαίνοντας στην καλύτερη προσωπική του επίδοση σε κατατακτήριες, με την όγδοη θέση, όντας πίσω από τον Fabio Di Giannantonio και μπροστά από τον Franco Morbidelli, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο μοτοσυκλέτες της VR46.
Η διαδικασία βρήκε μεν τον Pedro Acosta να περνάει από το Q1, έστω κι οριακά εις βάρος του Ai Ogura, που συνεχίζει να υποφέρει στον έναν γρήγορο γύρο, όμως η ΚΤΜ δεν είχε καλό ρυθμό, με τους Acosta και Bastianini να μένουν μακριά από τις επιδόσεις των πρωτοπόρων, στην δέκατη κι ενδέκατη θέση αντίστοιχα. Ο μόνος πιο αργός ήταν ο Alex Rins, με την Yamaha να είναι με διαφορά η πιο αργή μοτοσυκλέτα στο Μουτζέλο.
Ο πρώτος εκ των δύο αγώνων του Grand Prix Ιταλίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου στην πίστα του Μουτζέλο.
Αναλυτικά η κατάταξη των κατατακτηρίων:
