Αφιέρωμα: Όταν οι ομάδες επιστρατεύουν τους «συνταξιούχους»

Την περασμένη βδομάδα, η Citroen επιστράτευσε τον Sebastien Loeb για να δοκιμάσει το C3 WRC ώστε να βοηθήσει στην εξέλιξη του. Ωστόσο, η Γαλλική εταιρία δεν είναι η μόνη που έχει ζητήσει την βοήθεια από κάποιον βετεράνο. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Volkswagen: Carlos Sainz, Marcus Gronholm

Η Volkswagen ανακοίνωσε το  2011 την συμμετοχή της στο WRC από την σεζόν του 2013. Ωστόσο, δεν είχε βρει τους οδηγούς που θα πλαισίωναν την ομάδα της. Έτσι ο Kris Nissen, διευθυντής της Volkswagen Motorsport, ζήτησε από τον Carlos Sainz να εξελίξει το Polo R WRC, κάτι που του πήρε μόλις 10 δευτερόλεπτα για να πείσει τον matador, όπως ισχυρίζεται.  Ο Sainz ήταν στο δυναμικό της Γερμανικής ομάδας καθώς αγωνιζόταν στο Rally Dakar, με το VW Touareg.

Τον Νοέμβριο του 2011 ο Ισπανός έκανε τα πρώτα χιλιόμετρα δοκιμών με το Polo κοντά στην πόλη Trier της Γερμανίας, σε ασφάλτινη επιφάνεια.  Στις αρχές του 2012, ο Sainz μαζί με τον νεοφερθέντα Sebastien Ogier δοκίμασαν για πρώτη φορά σε χώμα το Polo R WRC στην Ισπανία. Το καλοκαίρι του 2012 ο Sainz δοκίμασε το Polo στις απαιτητικές ειδικές διαδρομές του Rally Φινλανδίας. Ο Nissen είχε εξομολογηθεί πως ήθελε να δει τον Sainz να αγωνίζεται ξανά πριν το τέλος της καριέρας του, έτσι ο matador δεν του χάλασε το χατίρι και τον Οκτώβριο αγωνίστηκε με το Polo R WRC στο Rally San Remo μαζί με τον Louis Moya. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φουντώσουν οι φήμες που ήθελαν τον Ισπανό να αγωνίζεται σε μερικούς αγώνες το 2013, κάτι που το απέρριψε ο ίδιος.

Η γερμανική εταιρεία δεν έμεινε μόνο στον Sainz για την εξέλιξη του Polo, καθώς ζήτησε και την βοήθεια του Marcus Gronholm τον Αύγουστο του 2014. Το πρώτο τεστ έγινε στις αρχές του ίδιου μήνα στην πόλη Fontjoncouse της νότιας Γαλλίας, στην αγαπημένη επιφάνεια του Φινλανδού, το χώμα.

Το 2015 ο «ψηλός» ξεκίνησε τις δοκιμές με το Polo προδιαγραφών 2017, με την Γερμανική ομάδα να είναι η πρώτη που θα δοκίμαζε  αυτοκίνητο των νέων κανονισμών. Ο Φινλανδός φαίνεται πως είχε αναλάβει προσωπικά την εξέλιξη του Polo προδιαγραφών 2017, αφού οι Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala και Andreas Mikkelsen αγωνιζόντουσαν στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα, ο Gronholm δοκίμαζε μέχρι και λίγο πριν το απρόσμενο τέλος της VW από τον θεσμό.

Skoda: Marcus Gronholm, Freddy Loix

Από το VW Group και η Skoda έχει ζητήσει την βοήθεια βετεράνον για την εξέλιξη του Fabia R5. Μετά την αποχώρηση της «μαμάς» εταιρίας, ο Gronholm δοκίμασε το Fabia σε χώμα αλλά και σε άσφαλτο νωρίτερα μέσα στην φετινή χρονιά.

Πριν λίγες μέρες η Skoda έκανε δοκιμές στην Ελλάδα, με του Jan Kopecky και Pontus Tidemand αλλά είχε μαζί της και τον Freddy Loix, που δοκίμασε κι αυτός το Fabia.

Mini: Marcus Gronholm

Ωστόσο, ο Gronholm έχει κάνει δοκιμές και με το Mini John Cooper Works WRC κατά την διάρκεια της προετοιμασίας την ομάδας για την επιστροφή της στον θεσμό, τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Πορτογαλία.

Toyota: Mikko Hirvonen, Tommi Makinen

Μία άλλη ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει βετεράνους είναι η Toyota κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της για την φετινή σεζόν. Τον ρόλο του εξελιχτή είχε πάρει ο Juho Hanninen αλλά το Yaris WRC δοκίμασε και ο Mikko Hirvonen, με τον συνοδηγό του Jarmo Lehtinen, που θα είναι ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας μέχρι και το Rally Γερμανίας. Ο Hirvonen έκανε μόλις μία μέρα δοκιμών, απλά για να πει την γνώμη που για το Yaris WRC.

Πέρα από τους Hanninen και Hirvonen το Yaris πέρασε και από τα χέρια του 4 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, και επικεφαλή της ομάδας Tommi Makinen, ο οποίος έγραψε αρκετά χιλιόμετρα στο τιμόνι του Yaris.

Τέλος η Citroen δεν κατάφερε να φέρει τα αποτελέσματα που ήθελε την φετινή χρονιά, με το C3 WRC να έχει αρκετά προβλήματα με τις αναρτήσεις και τα διαφορικά. Έτσι ο Yves Matton πίεσε και δημιουργήθηκε η PSA motorsport, επιτρέποντας στον Loeb να δοκιμάσει για πρώτη φορά αυτοκίνητο προδιαγραφών 2017 και να προτείνει λύσεις. Ο Matton θέλει τον Γάλλο 9 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή να δοκιμάσει και σε χωμάτινη επιφάνεια, με τις φήμες για ενδεχόμενη επιστροφή του να έχουν πάρει φωτιά. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος ο Carlos Sainz είχε εκφράσει την επιθυμία του να δοκιμάσει και να βοηθήσει στην εξέλιξη του C3 WRC, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα δοκιμών με τον Ισπανό.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

GP Αυστρίας - Κατατακτήριες: Κάλπασε προς την pole ο Marquez

Next Article

O Rossi για τα ελαστικά και το fairing μετά τις κατατακτήριες της Αυστρίας

Related Posts