Ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας το GP Αυστραλίας του MotoGP

Add us as preferred source
MotoGP, GP Αυστραλίας, 2026

Ο καιρός έβαλε πρόωρο τέλος στο Grand Prix Αυστραλίας του MotoGP, καθώς οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την ακύρωση του αγώνα της Κυριακής στο Phillip Island.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και, κυρίως, η περιορισμένη ορατότητα δεν επέτρεπαν την ασφαλή λειτουργία του ιατρικού ελικοπτέρου, καθιστώντας αδύνατη τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η εκκίνηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 14:00 τοπική ώρα, όμως η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών οδήγησε σε διαδοχικές καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα μετατέθηκε αρχικά, με την έναρξη να προγραμματίζεται πλέον για τις 16:30, στην προσπάθεια να βελτιωθεί η ορατότητα πάνω από την πίστα. Ωστόσο, περίπου 25 λεπτά πριν από το άνοιγμα του pit lane, ανακοινώθηκε πως ο αγώνας δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Λόγω της περιορισμένης ορατότητας που επηρεάζει τη λειτουργία του ιατρικού ελικοπτέρου στο Grand Prix Αυστραλίας, ο αγώνας του MotoGP ακυρώνεται», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Η παρουσία του ιατρικού ελικοπτέρου σε ετοιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αγώνων, καθώς πρέπει να μπορεί να μεταφέρει άμεσα έναν αναβάτη στο νοσοκομείο σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν επέτρεπαν την ασφαλή λειτουργία του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αναμονή.

Ακυρώθηκαν και οι αγώνες Moto2 και Moto3

Η απόφαση για το MotoGP ήρθε μετά την ακύρωση των αγώνων των Moto3 και Moto2, ενώ είχε ήδη ματαιωθεί και το πρωινό warm-up της μεγάλης κατηγορίας. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να δώσουν προτεραιότητα στο MotoGP, ελπίζοντας πως θα υπήρχε διαθέσιμο χρονικό παράθυρο για τη διεξαγωγή του, αλλά οι συνθήκες δεν βελτιώθηκαν αρκετά.

Παρά την ακύρωση, οι αναβάτες πραγματοποίησαν έναν γύρο πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ως αποχαιρετισμό στην πίστα του Phillip Island. Στη συνέχεια σταμάτησαν στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού για να χαιρετήσουν τους φιλάθλους που βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο Grand Prix της μεγάλης κατηγορίας στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Από την επόμενη χρονιά, το Grand Prix Αυστραλίας αναμένεται να μεταφερθεί στους δρόμους της Αδελαΐδας, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Phillip Island, μία από τις πιο εμβληματικές πίστες του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Ο Marc Marquez φεύγει από την Αυστραλία πρωτοπόρος

Η ακύρωση έχει και σημαντικές συνέπειες για τη μάχη του τίτλου. Ο Marc Marquez είχε κερδίσει το Sprint του Σαββάτου και, μετά την πτώση του Jorge Martin, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο δεξί αντιβράχιο και κρίθηκε ακατάλληλος να αγωνιστεί την Κυριακή, αποχωρεί από την Αυστραλία με προβάδισμα 10 βαθμών στη βαθμολογία.

Ο Martin θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο Grand Prix Μαλαισίας την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του. Ο Marc, από την πλευρά του, διατηρεί πλέον το προβάδισμα στο πρωτάθλημα, ενώ ο Marco Bezzecchi βρίσκεται 50 βαθμούς πίσω του.

Η ακύρωση του αγώνα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη βαθμολογική μεταβολή από το Grand Prix Αυστραλίας. Για τους φιλάθλους, ωστόσο, η τελευταία επίσκεψη του MotoGP στο Phillip Island θα μείνει στη μνήμη ως ένα απογοητευτικό φινάλε, με την κακοκαιρία να στερεί από την πίστα τον αποχαιρετιστήριο αγώνα που της άξιζε.

Latest Podcast Undercut · E50 · 12/10/2026 · 47 min

The Undercut Redux #50: Νύχτες με τον εχθρό μου

Στην πίστα που αποτελούσε διαχρονικά τον τόπο συνεχόμενων αστοχιών κι ατυχιών, ο Max Verstappen παρέδωσε ένα αριστούργημα τριών ημερών, κυριαρχώντας απόλυτα στο Grand Prix Σιγκαπούρης.…

Add us as preferred source on Google News

Follow TotalRacing on Google News so you never miss an article.

Related Posts