Η πρώτη σεζόν του Dirt Games Challenge ολοκληρώθηκε χθες σε έναν αγώνα πέραν όλων των προσδοκιών – ακόμη και των πιο αισιόδοξων. Κι αυτό, μας κάνει να χαμογελάμε.

Ξυπνήσαμε πρωί – από τις 6:00 ο ένας, από τις 7:00 ο άλλος, για να πάρουμε τον δρόμο προς το Αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων. Τρεις τύποι εκ των οποίων ο ένας μονάχα είχε ξαναδεί από κοντά αγώνα αυτού του θεσμού (στα «γεννοφάσκια» του πέρυσι στη Χαλκίδα), καθότι «ραλλάκιας» και περίεργος.

Οι έτεροι δεν είχαμε σαφή εικόνα του τι θα βλέπαμε. Ψαχτήκαμε, είδαμε βιντεάκια, σχηματίσαμε μία εικόνα, αλλά, διάολε, αυτός ο ήχος από τα «φορμουλάκια» δεν ήταν κάτι που περίμενα.

Φτάνοντας, το service park ήταν γεμάτο αγωνιζόμενους, μηχανικούς, και κόσμο. Κόσμο που ήθελε να δει από κοντά ήρωες του παρόντος και του παρελθόντος, αυτοκίνητα που δεν συναντάς καθημερινά στον δρόμο, που ήθελε να βιώσει κάτι αρκετά ξεχωριστό – για τα ελληνικά δεδομένα.

Το Dirt Games ενσαρκώνει ένα πάγιο αίτημα αρκετών θεατών: ειδική μεν, αλλά ορατή σε όλο της το μήκος και το πλάτος. Σε μία κλασική ε.δ. ενός rally ή μίας ανάβασης, ο θεατής βρίσκεται σε μία στροφή και απολαμβάνει τα περάσματα μόνο από αυτή. Στο ‘Dirt’, όπου κι αν βρίσκεσαι, το μάτι ακουμπά όλη τη διαδρομή, ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της.

 

Φινάλε με στιλ

Η πίστα των Μεγάρων ήταν η τέλεια επιλογή για το φινάλε της παρθενικής σεζόν αυτού του νέου θεσμού. Οι 102 συμμετοχές ήταν απόρροια της προσβασιμότητας της πίστας από πολλές και σπουδαίες ομάδες κι ακόμη σπουδαιότερους οδηγούς. Εκτός απ’ τις χωμάτινες φόρμουλες (που αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο του πρωταθλήματος), το «παρών» έδωσαν κι αρκετά αυτοκίνητα, από κατηγορίες όπως ήταν η A8, η Α5, η R4 – ακόμα κι ένα Fabia S2000 κι ένα Fabia από το Ενιαίο αγωνίστηκε στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

Νικητές ήταν οι Πάνος Κύρκος (στα 2000cc), Παναγιώτης Καμπύλης (στα έως 2000cc), Γιάννης Ακράτος (στα 1600cc), Νίκςο Χρυσάφςη (στα 1400cc), Γιάννης Χεκιμιάν (στα 650 και 750 κυβικά των kartcross) και Επαμεινώνδας Καρανικόλας (Open). Πρωταθλητής και των δύο κατηγοριών των kartcross αναδείχθηκε ο Γιώργος Ζυμαρίδης.

Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα από όλη αυτήν την διοργάνωση όμως ήταν ότι προσέφερε κάτι όμορφο, κάτι νέο και κάτι πολύ διασκεδαστικό. Το χώμα μας αρέσει -δεδομένο, το «Ακρόπολις» μας άφησε κουσούρια- αλλά δεν υπήρχε κάτι στην χώρα μας να συνδυάζει αυτό το στοιχείο με το στοιχείο της κλειστής διαδρομής, της απουσίας απλών διαδρομών και της εύκολης θέασης.

Οι άνθρωποι που το οραματίστηκαν, άθελά τους (ή κι ηθελημένα) οραματίστηκαν και σχεδίασαν το μέλλον του motorport σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Μπόρεσαν να φέρουν από το εξωτερικό κάτι που δεν αναπροσάρμοσαν τόσο ώστε να είναι αγνώριστο, αλλά το έκαναν με τον δικό τους τρόπο, με την εμπειρία που έχουν και με την αγάπη τους για αυτό που υπηρετούν.

Και, πιστέψτε με: αν κάτι αρέσει στους νέους, είναι καλό, γιατί αυτοί είναι που θα το πιστέψουν σαν δικό τους θεσμό, θα γίνει η δική τους κυριακάτικη εκδρομή. Εμείς, η παρέα μας, ξεκίνησε για πλάκα να λέει «πάμε Μέγαρα την Κυριακή;», και τώρα μας κράτησε κοντά του.

Τα Dirt Games είναι η απόδειξη πως οι ρόδες, τα τιμόνια κι οι κινητήρες έχουν μέλλον – πέρα από κάθε προσδοκία.

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles
X