Blog: Η σημασία της έλευσης του Sainz στη Ferrari

H Ferrari επισημοποίησε τον ερχομό του Carlos Sainz στη θέση του Sebastian Vettel για το 2021. Αυτή η κίνηση ολοκληρώνει μια αλλαγή νοοτροπίας που ξεκίνησε η Ιταλική ομάδα εδώ και λίγα χρόνια στην προσπάθεια της να επιστρέψει στη κορυφή.

Λόγω του COVID-19 η αγωνιστική δράση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, εν αντίθεση με τα μεταγραφικά θέματα τα όποια έχουν αρχίσει να καθορίζουν την επόμενη σεζόν. Το πρώτο κομμάτι του παζλ, με την διαμόρφωση των lineups για το 2021 ήταν η ανακοίνωση της Ferrari, με τη μη ανανέωση του συμβολαίου του Sebastian Vettel και την πρόσληψη του Carlos Sainz στη θέση του.

Το πρώτο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από αυτή τη κίνηση είναι η αποχώρηση του Sebastian Vettel από τη Ferrari στο τέλος του 2020. Στο Maranello αποφάσισαν να στερηθούν έναν τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή, πράγμα καθόλου εύκολο για μια ομάδα όπως η Ferrari. O Sebastian Vettel είναι ο δεύτερος μεγάλος οδηγός, μετά τον Fernando Alonso, που πιθανόν αποχωρεί από το Maranello χωρίς να έχει καταφέρει να επαναφέρει την Ferrari στη κορυφή, στην πρόσφατη ιστορία της. Και οι δύο, δεν φέρνουν ολοκληρωτικά την ευθύνη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα, και το πιο εντυπωσιακό, που προκύπτει από αυτή την κίνηση της Ferrari, είναι ο οδηγός ο οποίος θα αντικαταστήσει έναν τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή στην Ιταλική ομάδα. Η Ferrari αποφάσισε να προσλάβει τον Carlos Sainz ως teammate του ταλαντούχου Charles Leclerc. Ο Ισπανός οδηγός της McLaren αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει έναν καταξιωμένο οδηγό όπως ο Sebastian Vettel στην πιο απαιτητική ομάδα στο άθλημα, από θέμα πίεσης και προσδοκιών.

Η έλευση του Sainz στο Maranello, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της νέας φιλοσοφίας της Ferrari στην επιλογή οδηγών και όχι μόνο. Η ευκαιρία που έδωσε πέρσι στον νεαρό Charles Leclerc, που με μόλις ένα χρόνο εμπειρία ως βασικός οδηγός στη Formula1, με την Sauber το 2018, αποτέλεσε μια σημαντική αλλαγή και ένα στοίχημα για την Ferrari, διότι, συνήθως, η Ιταλική ομάδα έπαιρνε πάντα οδηγούς με κάποια χρόνια εμπειρίας είδη στις πλάτες τους. Το κερδισμένο στοίχημα με τον νεαρό Μονεγάσκο, έδωσε επιπλέον ώθηση στους διοικούντες στο Maranello να υπογράψουν με τον Sainz.

Οι τελευταίες δύο σεζόν, απέδειξαν πως μοιραία η συνεργασία μεταξύ του Sebastian Vettel και της Ferrari δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έχοντας αποτύχει την τελευταία δεκαετία να επιστρέψει στη κορυφή με δύο καταξιωμένους οδηγούς όπως ο Fernando Alonso και ο Sebastian Vettel λόγω συγκυριών και συνθηκών, αποφάσισε να μην στραφεί σε καταξιωμένο οδηγό ή μεγάλο όνομα για να αντικαταστήσει τον Sebastian Vettel. Βέβαια το ταλέντο και οι πολύ καλές επιδόσεις του Charles Leclerc, συνέβαλλαν αρκετά σε αυτή την αλλαγή πλεύσης από την Ιταλική ομάδα.

Εν τέλει η Ferrari αποφάσισε να προσλάβει τον Carlos Sainz, προκαλώντας έκπληξη στον κόσμο της Formula1, αφού σχεδόν κανείς, πριν μερικό καιρό, θα μπορούσε να φανταστεί τον Ισπανό οδηγό με τα χρώματα της Ferrari.  Οι συγκυρίες έπαιξαν τον ρόλο τους στο να παρθεί αυτή η απόφαση. Καταρχάς, το συμβόλαιο του Sainz με την McLaren ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κόντρα που είχαν ο Charles Leclerc και ο Sebastian Vettel την περσινή σεζόν. Στο Maranello θέλουν να αποφύγουν τα περσινά σκηνικά και ένας λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε ο Sainz έναντι του Ricciardo είναι η αποφυγή κόντρας μεταξύ των δύο οδηγών, αφού η λογική λέει ότι ο Leclerc είναι το νούμερο ένα στην ομάδα και, λογικά, ο Ισπανός δεν θα του δημιουργήσει προβλήματα, αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στη πίστα. Ένας άλλος παράγοντας που βοήθησε σε αυτή την απόφαση είναι η  βαθιά οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19.

Λόγω της ύφεσης, έχουν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα και όλες οι ομάδες προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες, και ο Carlos Sainz έχει ένα πολύ μικρότερο κασέ σε σχέση με αυτό του Sebastian Vettel, και σε σχέση με αυτό του Daniel Ricciardo, που είναι ένας περισσότερο καταξιωμένος οδηγός. Άρα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι με την πρόσληψη του Carlos Sainz, η Ferrari μειώνει σημαντικά τις δαπάνες για τους μισθούς των οδηγών της, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί πολύ θετικό αυτόν τον καιρό.

O Carlos Sainz, είναι 25 ετών, θεωρείται ακόμα νέος και έχει είδη αποκομίσει αρκετή εμπειρία στο άθλημα, αφού τρέχει από το 2015 στη Formula1, όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Toro Rosso, προερχόμενος από την ακαδημία της Red Bull.

Ο Ισπανός οδηγός της McLaren, σίγουρα δεν έχει αποκομίσει προς το παρόν, μεγάλα αποτελέσματα, με μόλις ένα βάθρο στο ενεργητικό του, αλλά έχει αποδείξει την αξία του τα τελευταία χρόνια αν δει κανείς τα αποτελέσματα του με τις ομάδες που έχει τρέξει μέχρι στιγμής στο midfield: Toro Rosso, Renault και McLaren.

Ο Sainz μπορεί να μην έχει δείξει ότι έχει το ταλέντο των Verstappen και Leclerc, αλλά έχει επιδείξει μεγάλη σταθερότητα και συνεχής βελτίωση από τότε που μπήκε στη Formula1, δεν πρέπει να ξεχνάμε κιόλας ότι μέχρι στιγμής έχει τρέξει μόνο με μονοθέσια που πάλευαν στο midfield. Ένα άλλο θετικό στοιχείο, είναι ο χαρακτήρας του και η ομαδικότητα του, στοιχεία που έχει αποδείξει στις διάφορες ομάδες που έχει αγωνίζεται τις τελευταίες σεζόν. Αυτά τα στοιχεία είδαν στο Maranello και αποφάσισαν να κινηθούν για την απόκτηση του.

Η περσινή σεζόν με την McLaren αποτέλεσε την καλύτερη του σεζόν στη Formula1, κατακτώντας την έκτη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών, και βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του Woking στο να τερματίσει στην τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, και στην εξέλιξη του μονοθεσίου. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Sainz τερμάτισε στο πρωτάθλημα μπροστά από τους Albon και Gasly οι οποίοι οδήγησαν για την Red Bull σε αρκετούς αγώνες. Το βάθρο που κατέκτησε στη Βραζιλία αποτέλεσε αναμφισβήτητα το highlight της σεζόν για τον ίδιο.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι σύγκριση μεταξύ του Sainz και του Norris στη περσινή σεζόν. Ο Ισπανός οδηγός επέδειξε χαρακτήρα, ωριμότητα και αποφασιστικότητα κόντρα σε έναν αδιαμφισβήτητα πολύ ταλαντούχο οδηγό.

Κλείνοντας, η Ferrari με βάση τις συγκυρίες και τα δεδομένα, έκανε τη καλύτερη επιλογή, με βάση τη νέα νοοτροπία που επικρατεί στο Maranello και τις οικονομικές συγκυρίες και το οικονομικό κασέ του Sainz. Το δίδυμο Leclerc-Sainz είναι νέο και ελπιδοφόρο και θα μπορέσει να εργαστεί εποικοδομητικά στην εξέλιξη του μονοθεσίου και στην προσπάθεια της Ιταλικής ομάδας να επιστρέψει στη κορυφή, χωρίς τα κόμπλεξ, την γκρίνια και τις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου πρωταθλητή. Θεωρητικά ο Sainz θα είναι ο δεύτερος οδηγός που θα βοηθήσει τον Leclerc στη μάχη του τίτλου, αυτό πάντα μένει να αποδειχθεί στη πίστα, και στο ενδεχόμενο ο Sainz να είναι ανταγωνιστικός σαν τον Leclerc, με βάση αυτά που έδειξε στις προηγούμενες σεζόν, αλλά δεν θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα μεταξύ των δύο οδηγών.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
24
Shares
Previous Article

Button: Αμφιβάλλω εάν ο Alonso θέλει να επιστρέψει στην Renault

Next Article

Sainz: Περίεργες οι διαπραγματεύσεις με τη Ferrari

Related Posts