Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη και πιο προβεβλημένη αθλητική συνάντηση του κόσμου. Πάνω από 11.000 αθλητές και 205 χώρες συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια σε αυτόν τον θεσμό, αλλά ο μηχανοκίνητος αθλητισμός απουσιάζει. Μπορεί να γίνει κομμάτι των Αγώνων στο εγγύς μέλλον;

Είναι γνωστό πως πλέον οι Ολυμπιακοί αποτελούνται από πολλά και διαφορετικά αθλήματα, με κορμό -φυσικά- τον στίβο. Αυτή τη στιγμή, 28 αθλήματα απαρτίζουν του Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά ήδη έχει ανακοινωθεί πως για τους Αγώνες του 2020 στο Τόκιο θα προστεθούν ακόμα τέσσερα (μπέιζμπολ, σκέιτμπορντινγκ, σέρφινγκ και αθλητική αναρρίχηση). Γιατί να μην χωρέσει και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός;

Πράγματι, στους Αγώνες του 1900 στο Παρίσι διεξήχθησαν ανεπίσημα αγώνες με αυτοκίνητα (διθέσια, τετραθέσια, ακόμα και φορτηγά), αλλά μόνο και μόνο γιατί συνέπεσαν με την Διεθνή Έκθεση Παρισιού, ενώ συμμετείχαν κυρίως Γάλλοι. (Μπορείτε να δείτε εδώ τους νικητές των αγώνων).

Οι γνώμες διίστανται. Από τη μία μεριά, βρίσκονται οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, που θεωρούν πως το motorsport έχει θέση στους Ολυμπιακούς. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν δύσκολη την ένταξη των αγώνων ταχύτητας στο πρόγραμμα των Αγώνων.

Ας εξετάσουμε και τις δύο πλευρές.

Οι υποστηρικτές της πρότασης το motorsport να γίνει ολυμπιακό άθλημα βλέπουν σε αυτήν την κίνηση την τέλεια ευκαιρία για να γίνει κι αυτή η μορφή αθλητισμού πιο γνωστή. Είναι αλήθεια πως πολλοί ξέρουν για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά λίγοι παρακολουθούν και ενδιαφέρονται ουσιαστικά για αυτόν. Η παρουσία του στους Ολυμπιακούς θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώρισή του από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ θα βοηθούσε στο να εδραιωθεί στις συνειδήσεις όλων ως μία πραγματική μορφή αθλητισμού.

Μάλιστα, όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των αγώνων, αυτοί που βρίσκουν εφικτή την προσθήκη του motorsport στους Αγώνες τονίζουν πως θα ήταν δίκαιο να υπάρχουν πίστες για μονοθέσια και μοτοσυκλέτες και ειδικές διαδρομές για rally cars, ώστε να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα.

Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται στην ένταξη του motorsport στου Ολυμπιακούς θεωρούν σημαντικότερο εμπόδιο για αυτήν τη μορφή που θα είχαν αυτού του είδους οι αγώνες. Ακριβώς επειδή ο μηχανοκίνητος αθλητισμός απαρτίζεται από μία σωρεία διαφορετικών σπορ (F1, WRC, MotoGP, Formula E, V8 Supercars, κτλ), είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή. Σίγουρα το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα είδος Formula E στους Ολυμπιακούς, εφόσον το motorsport γίνει μέρος αυτών, αλλά και πάλι δεν ικανοποιούνται όλοι κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς έξω από το κάδρο μένει η Formula 1 ή το WRC, που έχουν ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αξίζει να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Η FIA μαζί με την IOC μπορούν να βρουν κοινούς τόπους και να βρεθεί μία λύση, ούτως ώστε να ενταχθεί το motorsport, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του Τόκιο σε 4 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles
X