Δεν έβαλε καπέλο και έφαγε καμπάνα ο Tänak

2022 FIA World Rally Championship Round 07, Rally Estonia 14-17 July 2022 X Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Τερματίζοντας τρίτος στην πατρίδα του, ο Ott Tänak δέχτηκε πρόστιμο 4000 ευρώ μετά το πέρας του αγώνα, καθώς δεν φόρεσε το καπέλο της Pirelli στο βάθρο των νικητών.

To φετινό Rally Εσθονίας αποδείχθηκε απαιτητικό για τον ντόπιο ήρωα και παγκόσμιο πρωταθλητή Tänak, αφού ο ίδιος ήταν περιορισμένος καθ’ όλη την διάρκεια του ράλι από την ταχύτητα του Hyundai i20 Rally1, και στο τέλος κατάφερε να φτάσει μόλις μέχρι την τρίτη θέση, σε μακρινή απόσταση από τα πρωτοπόρα Toyota των Evans και Rovanpera.

H επίδοση αυτή όμως δεν ήταν το μόνο δράμα για τον Εσθονό το τελευταίο τριήμερο, διότι του επιβλήθηκε επίσης ποινή 10 δευτερολέπτων επειδή χρησιμοποίησε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μέσα σε ζώνη κίνησης με  ηλεκτροκινητήρα την Παρασκευή.

Όμως ο Tänak αντιμετώπισε άλλη μια επίσκεψη στους αγωνοδίκες το απόγευμα της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, για μία παραβίαση του Άρθρου 1.15 του Παραρτήματος IV στους αθλητικούς κανονισμούς του WRC. Δεν φόρεσε το καπέλο που είχε εκδοθεί από τον WRC Promoter στο βάθρο της Powerstage, στη τελετή λήξης και απονομής στο Tartu, αλλά και στη συνέντευξη τύπου.

Ο Tänak και ο διευθυντής της Hyundai, Pablo Marcos, συναντήθηκαν με τους αγωνοδίκες του Rally Εσθονίας, όπου στον Tänak επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ (το οποίο πρέπει να τακτοποιήσει εντός 48 ωρών) και 3.000 ευρώ με αναστολή, που θα επιβληθεί εάν και μόνο αν ο Tänak διαπράξει παρόμοια παράβαση για το υπόλοιπο της αγωνιστικής σεζόν.

Οι αγωνοδίκες ενημερώθηκαν πως ο Tänak έβγαλε το καπέλο του στο βάθρο «μετά το σπρέι σαμπάνιας επειδή το καπέλο ήταν τελείως βρεγμένο και ο καιρός είχε ψυχράνει». Ο ίδιος ο Εσθονός δήλωσε τους ίδιους λόγους ως αιτίες των ενεργειών του.

Στη συνέχεια προγραμματίστηκε άλλη μία συνάντηση με τον Marcos αργότερα το απόγευμα, όπου οι αγωνοδίκες παρείχαν «σαφείς αποδείξεις» μέσω φωτογραφιών και του WRC+, ότι ο Tänak δεν φόραγε το καπέλο της Pirelli «ούτε πριν από το σπρέι σαμπάνιας ούτε μετά από αυτό καί στα δύο βάθρα, και πως η δήλωση του ήταν λανθασμένη».

Οι αγωνοδίκες δήλωσαν συνάμα ότι: «Tο περιστατικό είχε αρνητικό αντίκτυπο στα εμπορικά δικαιώματα του WRC. Περαιτέρω, λαμβάνεται υπόψη ότι μετά το περσινό Rally Καταλονίας, η Hyundai είχε ήδη προειδοποιηθεί για το ίδιο θέμα».

Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Tänak είχε παραβιάσει τους κανονισμούς και ότι «η χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ελαφρυντική περίσταση».

Πηγή: DirtFish.com

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
7
Shares
Previous Article

Rally Εσθονίας - 3η Ημέρα: Τους έκανε Rovan...πέρα

Next Article
FrenchGP

F1 - GP Γαλλίας: Το πρόγραμμα και η τηλεοπτική κάλυψη

Related Posts