Επίσημη η εξαγορά της Dorna από την Liberty Media

Dorna Liberty Media
Jorge Martin, Tissot Sprint Race, Portuguese MotoGP, 23 March 2024 // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202403230517 // Usage for editorial use only //

Επιβεβαιώνοντας την φημολογία των τελευταίων ημερών, η Dorna ανακοίνωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από την Liberty Media, την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1

Σε μία νέα εποχή μπαίνει η Dorna Sports, η οποία ελέγχει τα εμπορικά δικαιώματα των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων μοτοσυκλέτας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του πρωταθλήματος του MotoGP καθώς και του παγκόσμιου πρωταθλήματος Superbikes.

Πιο συγκεκριμένα η ισπανική εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά ενός πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από την Liberty Media, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1.

Η Liberty Media συμφώνησε για την εξαγορά του 86% των μετοχών της Dorna, έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, με την συμφωνία να αξιολογεί την ισπανική εταιρεία στα 4,2 δισεκατομμύρια. Από το 86%, το 65% αφορά μετρητά, ενώ το υπόλοιπο 21% θα μεταφερθεί ως ποσοστό μετοχών αντίστοιχου ποσού της αμερικανικής εταιρείας, η οποία έχει υπαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το εναπομείναν 14% θα παραμείνει στα τωρινά στελέχη της Dorna, ήτοι τον Carmelo Ezpeleta και τον γιό του, Carlos.

Οι δύο Ισπανοί αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους ως διευθυντές του MotoGP, ενώ η παρουσία της Liberty Media στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των δύο τροχών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμμετοχή της Liberty Media στα κοινά του MotoGP αναμένεται να λάβει σάρκα κι οστά άμεσα πάντως, με τους ιθύνοντες της αμερικανικής εταιρείας να έχουν προγραμματίσει να δώσουν το παρόν στον επερχόμενο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στις Η.Π.Α., ο οποίος πρόκειται να γίνει στο Circuit of the Americas, το τριήμερο 12-14 Απριλίου.

Φυσικά, στην Liberty Media αναμένεται να προχωρήσουν σε αλλαγές αναφορικά με την κάλυψη του σπορ, με τρόπο αντίστοιχο όπως έγινε και στην περίπτωση της Formula 1, μετά την εξαγορά των εμπορικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος το 2016 και τις ριζικές αλλαγές που ακολούθησαν στον τρόπο κάλυψης του σπορ.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article
Πρόγραμμα GP Ιαπωνίας

F1 - GP Ιαπωνίας: Πρόγραμμα και τηλεοπτική κάλυψη

Next Article

GP Ιαπωνίας - FP1/2: Verstappen πριν την βροχή

Related Posts