Δοκιμές με κλειστά cockpits θα διεξάγει η FIA

Σύμφωνα με το motorsport.com, η FIA είναι έτοιμη να διεξάγει δοκιμές με κλειστά cockpits τον επόμενο μήνα, καθώς το εν λόγω θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά το ατύχημα του Justin Wilson στα IndyCars και τον θάνατό του.

Ο Βρετανός υπέκυψε στα τραύματα του στο κρανίο και τελικά «έφυγε» σήμερα από τη ζωή.

Το ατύχημα αυτό έφερε και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα των κλειστών cockpit, με τις συζητήσεις επ’ αυτού να ξεκινούν το 2009, μετά το σοβαρό ατύχημα του Massa στην Ουγγαρία.

Η FIA έχει διεξάγει μερικά test τα τελευταία χρόνια για να εκτιμήσει τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της προοπτικής – και έχει βρει εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια.

Τα αρχικά τεστ με την χρήση καλυμμάτων όπως είναι αυτά των μαχητικών αεροσκαφών ανέδειξαν δύο σχεδιαστικά προβλήματα – είτε το κάλυμμα θα έσπαγε, είτε θα έστελνε τα κομμάτια που αποκολλώνται από τα ελαστικά ψηλά και θα ήταν επικίνδυνα για τους θεατές.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία της FIA ήταν η πιθανή δυσκολία των οδηγών να βγουν από το μονοθέσιο σε περίπτωση ατυχήματος – ή θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό αν το κάλυμμα ήταν διαλυμένο και έπρεπε να χάσουν χρόνο για να το αφαιρέσουν.

Επομένως, τα θετικά είναι σαφώς λιγότερα από τα αρνητικά.

Για παράδειγμα, στο ατύχημα μεταξύ Alonso και Raikkonen στην Αυστρία, θα έπαιρνε μερικά λεπτά στον Φινλανδό να ανοίξει το πιθανότατα σπασμένο κάλυμμα και να βγει από το μονοθέσιο.

Όσον αφορά την F1, οι ομάδες επιμένουν στην μη υιοθέτηση μίας τέτοιας λύσης, καθώς θεωρείται πως τα ανοιχτά cockpit είναι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό του σπορ.

Με τις παραπάνω σκέψεις να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κάνιστρου, μία ακόμη ιδέα είναι μία μορφή εξωτερικής προστασίας του κεφαλιού του οδηγού, χωρίς να κλείνει το cockpit.

Σύμφωνα με αυτήν, κάθετες λάμες θα μπορούσαν να καλύπτουν το εμπρός μέρος του cockpit, που θα επέτρεπαν με άνεση στον οδηγό να βγει.

Συμπτωματικά, οι τεχνικοί διευθυντές της FIA συζήτησαν αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, πριν το ατύχημα του Wilson, και συμφώνησαν να γίνουν αυτές οι δοκιμές τον επόμενο μήνα.

 

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

Χρήση tokens ετοιμάζεται να κάνει η Ferrari στην Monza

Next Article

Formula E - Δοκιμαστικά Donington Week 3

Related Posts