Το έκανε. Ο Marc Marquez ολοκλήρωσε ένα από τα σπουδαιότερα comebacks του παγκόσμιου αθλητισμού και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο του MotoGP για το 2025, τον έβδομο της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία και τον ένατο συνολικά, παίρνοντας τη δεύτερη θέση στο GP Ιαπωνίας. Μεγάλος νικητής ο αλάνθαστος Bagnaia, στο βάθρο και ο καταπληκτικός Joan Mir με την Honda.
H ώρα της στέψης έφτασε για τον Marc Marquez. 2,194 ημέρες μετά τον τελευταίο του παγκόσμιο τίτλο, το 2019, ο Ισπανός θρύλος ολοκλήρωσε το comeback, ξεπερνώντας τους αλεπάλληλους τραυματισμούς και τα άσχημα αποτελέσματα, επιστρέφοντας εμφατικά στην κορυφή του παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Ο δρόμος για τον έβδομο τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην μεγάλη κατηγορία ολοκληρώθηκε για ακόμη μία φορά στην πίστα του Μοτέγκι, όπου ο Marquez έχει κατακτήσει πλέον τέσσερις φορές το πρωτάθλημα (2016, 2018, 2019, 2025), με τον Ισπανό να κατακτά τη δεύτερη θέση του αγώνα, παρά την μέτρια εκκίνηση που τον έριξε πίσω από τον Pedro Acosta στην τέταρτη θέση.
Ο Marquez πέρασε γρήγορα τον Mir κι εν συνεχεία περίμενε για να επιτεθεί στον Acosta, ο οποίος ρίσκαρε σημαντικά στο ξεκίνημα κι έμεινε από ελαστικά. Παρότι είχε εξαιρετικό ρυθμό στους τελευταίους γύρους όμως, δεν μπόρεσε να φτάσει τον αλάνθαστο Pecco Bagnaia, ο οποίος ολοκλήρωσε το καλύτερο τριήμερο της φετινής σεζόν κι έκανε το απόλυτο σε sprint κι αγώνα για να πάρει τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα του 2025.
Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί κι οι κραυγές του Marquez μετά το τέλος του αγώνα, μετατράπηκαν σε λυγμούς για τον συγκινησιακά φορτισμένο παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος πανηγύρισε έξαλλα με την ομάδα της Ducati και την οικογένειά του και δέχθηκε το τρόπαιο, προτού ανέβει στο βάθρο του Grand Prix Ιαπωνίας.
Εκτός των δύο Ducati, που έκαναν ένα εντυπωσιακό 1-2, το βάθρο συμπλήρωσε ο καταπληκτικός Joan Mir, ο οποίος επέστρεψε στο βάθρο του MotoGP από το 2021 και το Grand Prix του Αλγκάρβε, με την εργοστασιακή Honda να σημειώνει επίσης ένα σπάνιο βάθρο, το πρώτο της φετινής σεζόν και το πρώτο από το 2023, πάλι στο σιρκουί του Μοτέγκι.
Ο Acosta ήταν ο μεγάλος χαμένος του αγώνα, καθώς έχασε πολλές θέσεις μετά την εκρηκτική του εκκίνηση, λόγω της επιθετικής επιλογής ελαστικών. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα λάθος φρενάρισμα σε μάχη με τον Franco Morbidelli, έστειλε τον Ισπανό στην αμμοπαγίδα της πρώτης στροφής και την τελευταία θέση της κατάταξης. Luca Marini, Taka Nakagami και Jack Miller εγκατέλειψαν με μηχανικά προβλήματα στο φινάλε, ενώ τον πρώτο βαθμό της σεζόν πήρε ο Somkiat Chantra, που τερμάτισε στην 15η θέση της κατάταξης.
Επόμενος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος είναι το Grand Prix Ινδονησίας το προσεχές τριήμερο 3-5 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά η κατάταξη του αγώνα:
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify
