Η FOM εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει αρκετά νέα γραφικά για το πρωτάθλημα του 2019, κι αυτό που ξεχωρίζει είναι το λεγόμενο ‘overtake probability’.

Ήδη από τη φετινή σεζόν έκαναν την εμφάνισή τους ιδιαίτερα γραφικά στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, όπως αυτό πάνω στο halo, που «έντυσε» την κατασκευή με ένα στροφόμετρο και τις σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Για το 2019, όμως, η FOM θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να χρησιμοποιήσει το ‘machine learning’, ώστε να μπορέσει να εισάγει τρία νέα γραφικά.

Όπως αποκάλυψε στο συνέδριο του Amazon Web Services ο επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της F1, Ross Brawn, υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή ενός γραφικού που θα δείχνει πόσο πιθανό είναι να γίνει ένα προσπέρασμα από κάθε πλευρά.

Έπειτα, υπάρχει η σκέψη να εισαχθεί ένα γραφικό που θα δείχνει την θερμοκρασία των ελαστικών, αν εκείνα υπερθερμαίνονται, αλλά και τι πιθανότητες έχει ο οδηγός να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τέλος, ενδέχεται να εδραιωθεί κι ένα γραφικό που θα προβλέπει αν ένας οδηγός θα βγει πίσω ή μπροστά από τον αντίπαλό του μετά από ένα pit stop, αλλά κι αν αυτός ο οδηγός έχει κάνει τη σωστή στρατηγική.

Με αυτόν τον τρόπο, οι φίλαθλοι του σπορ θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μία καλύτερη, περισσότερο εις βάθος εικόνα του αγώνα, όσο αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, ο Brawn άφησε να εννοηθεί πως το ‘machine learning’ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για την θέσπιση κανονισμών:

«Στο μέλλον, αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι το γεγονός πως θα εξετάσουμε την επιρροή που έχουν οι πίστες και τα format των αγώνων στην ποιότητα του σπορ. Μπορούμε να κατασκευάσουμε πίστες που θα προσφέρουν καλύτερους αγώνες και προσπεράσματα; Μπορούμε να κατασκευάσουμε μοντέλα που θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε αυτό; Μπορούμε να αλλάξουμε το format των αγώνων ώστε να τους κάνουμε πιο συναρπαστικούς και λιγότερο προβλέψιμους;

«Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρατάσσονται οι οδηγοί στο grid, κι αντί να είναι σκορπισμένοι, εκκινούν όλοι μαζί; Πιστεύουμε πως με τη χρήση του ‘machine learning’, η AWS θα μας επιτρέψει να τα κάνουμε όλα αυτά.»

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles