Συνέντευξη του Marcel Mayer-Τσιναφορνιώτη - «Στόχος η Formula 1»

Είναι μόλις 14 ετών, όμως ήδη έχει αποσπάσει αρκετό ενδιαφέρον από τον ελληνικό Τύπο.

Ο λόγος για τον Marcel Mayer-Τσιναφορνιώτη, έναν Έλληνα που θέλει να ανέλθει στον κόσμο των motorsports και – γιατί όχι – να φτάσει στην Formula 1.

Ο Marcel γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 2001 στη Γερμανία. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Τσιναφορνιώτης, ήταν μετανάστης εκεί και γνώρισε την μητέρα του Marcel, Yvonne Mayer, και μείνανε στην Fulda, μία πόλη 100 χλμ έξω από την Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος έρχεται στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα την γεννέτειρα του πατέρα του, την Νάουσα, κάθε καλοκαίρι, ενώ μαθαίνει ελληνικά, σε μία προσπάθεια να έρθει ακόμα πιο κοντά με την χώρα που θεωρεί πατρίδα του.

Πολλοί θα αναρωτηθούν κατά πόσο «Έλληνας» είναι κάποιος με γερμανικό διαβατήριο και όνομα. Σε αυτούς, η καλύτερη απάντηση είναι η βεβαιότητα με την οποία μου είπε στην τηλεφωνική μας συνομιλία πως νιώθει Έλληνας και θέλει να αγωνίζεται με την ελληνική σημαία.

Όταν τον ρωτήσαμε από ποιά ηλικία άρχισε να ασχολείται με τα kart, απάντησε: «Ήμουν 8 ετών όταν ξεκίνησα. Είχα πάει με τον πατέρα μου σε έναν αγώνα και μου άρεσε πολύ. Το βρήκα διασκεδαστικό, ήθελα να το κάνω ξανά και ξανά. Έτσι, ξεκίνησα να αγωνίζομαι.»

Στα 4 χρόνια που ήταν στα karts, πήρε μέρος σε διάφορα πρωταθλήματα, όπως το ADAC Kart Masters, το Euro Kart Cup, το SAKC, κ.ά. Είχε αρκετές διακρίσεις, με νίκες, βάθρα, ενώ κέντρισε και το ενδιαφέρον του Michael Schumacher.

tkjng

Ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής ζήτησε από τον Marcel να τρέξει σε δοκιμές με την ομάδα kart που διατηρούσε πριν το ατύχημά του στα τέλη του 2013, γράφοντας αξιόλογους χρόνους.

Βέβαια, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς για έναν χρόνο απουσίαζε από τους αγώνες: «Έτρεχα στα καρτ ως τα 12 μου, και σταμάτησα για ένα χρόνο λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι χορηγοί δεν έδιναν λεφτά. Μετά, συνέχισα για έναν ακόμη χρόνο στα καρτ.»

erhfbei

 

Παρόλα αυτά, ο Marcel επέστρεψε και έτρεξε καθ’όλη τη διάρκεια του 2014.

Το μεγάλο βήμα, όμως, έγινε φέτος. Από την αρχή του 2015, ο Marcel δοκιμάζει με μονοθέσιο τύπου Formula, σε μία προσπάθεια να συμμετάσχει στο εγγύς μέλλον στο πρωτάθλημα Asia Cup με Formula BMW.

Ερώτηση: Πώς προχωρούν οι δοκιμές στο μονοθέσιο; 

Απάντηση: Οδηγώ μόνο σε δοκιμές για το πρωτάθλημα της Formula BMW στην Ασία. Είμαι 2 χρόνια νεότερος από όσο πρέπει για να μπορώ να συμμετάσχω σε αυτό.

Ερώτηση: Αν τελικά πάρεις μέρος εκεί, θα μετακομίσεις στην Ασία;

Απάντηση: Όχι, έχει πολλή ζέστη για μένα! (γέλια). Η αλήθεια είναι πως, αν τελικά συμμετέχω, θα πηγαίνω μόνο για τους αγώνες. Θα συνεχίσω να μένω στην Fulda, εδώ στην Γερμανία.

12036581_158244197851397_7682932401903804103_n

Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια που αγωνίζεται και ανέρχεται στο χώρο των motorsports, ο Marcel είχε την στήριξη γερμανικών εταιριών και χορηγών. Όταν, όμως, αποφάσισε πως ήθελε να τρέχει από εδώ και πέρα με την ελληνική σημαία, τα πράγματα άλλαξαν.

Όλοι όσοι ενίσχυαν οικονομικά την προσπάθειά του, τον εγκατέλειψαν. Έθεσαν ως μόνο όρο για την συνέχιση της συνεργασίας τους αν άλλαζε την απόφασή του και συνέχιζε με τα γερμανικά χρώματα.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με τον Marcel χωρίς χορηγίες και εκτός της γερμανικής ομοσπονδίας, στράφηκε σε αυτήν που αποκαλεί πλέον «πατρίδα του», την Ελλάδα.

Πλέον, είναι στην Ο.Μ.Α.Ε. (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος), ενώ είναι και μέλος της Λέσχη Αυτοκινήτου Νάουσας, μιας και ο πατέρας κατάγεται από το Στενήμαχο.

Ερώτηση: Τι συνέβη με τους Γερμανούς χορηγούς όταν αποφάσισες να αγωνίζεσαι με την ελληνική σημαία στο κράνος;

Απάντηση: Αντέδρασαν πολύ περίεργα. Μου είπαν πως έπρεπε να τρέχω με τη γερμανική σημαία αν ήθελα να συνεχιστεί η συνεργασία. Εγώ, όμως, ήθελα να τρέχω με την ελληνική. Νιώθω Έλληνας, είμαι Έλληνας.»

 

 

12009734_153378561671294_8640326759000241277_n

Τέλος, τον ρωτήσαμε σχετικά με τους στόχους του. Είναι αυτοσκοπός η Formula 1 ή είναι ανοιχτός σε όλες τις επιλογές;

Εκείνος μας είπε: «Ναι, θέλω να βρεθώ στην Formula 1, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχουν πολλά είδη motorsport, όπως τα αυτοκίνητα τουρισμού, με το DTM εδώ στη Γερμανία. Θα φανεί στο μέλλον, τώρα δουλεύω.»

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ίδιο τον Marcel, αλλά και τον πατέρα του, Γρηγόρη Τσιναφορνιώτη, που μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτό το νέο ταλέντο.

Ελπίζουμε σαν Έλληνες να δούμε την σημαία μας στην Formula 1. Ακόμα και εκεί να μην βρεθεί, σίγουρα θα είναι ψηλά, γιατί θα εκπροσωπείται από ένα παιδί που αγαπά την Ελλάδα, νιώθει πως ανήκει σε αυτήν και διψά για την διάκριση.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον ίδιο στην επίσημα σελίδα του στο Facebook.

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles