Μένουν ως το 2026 τα υβριδικά Rally1 αυτοκίνητα στο WRC

WRC 2026
Ott Tänak (EST) and Martin Järveoja (EST) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM perform during World Rally Championship Sardinia in Alghero, Italy on June 2, 2024 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406020248 // Usage for editorial use only //

Όπως αποφασίστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τα υβριδικά Rally1 αυτοκίνητα θα παραμείνουν στο WRC μέχρι τουλάχιστον το 2026. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο η FIA αποφάσισε την σταδιακή κατάργηση των Rally1 αυτοκινήτων με την σημερινή τους μορφή. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε σήμερα Τρίτη (11/6) στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου αθλητισμού το οποίο έλαβε χώρα στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.  

Αυτή συνέπεσε μαζί με μια πρόταση στους ήδη υπάρχοντες κατασκευστές να φτιάξουν ένα πακέτο αναβαθμίσεων για τα Rally2 αυτοκίνητα προκειμένου αυτά να γίνουν περισσότερο αποδοτικά. Σκοπός των προαναφερθέντων ήταν η προσέλκυση νέων κατασκευαστών στο WRC και έτσι να αυξηθούν οι συμμετοχές στην μεγάλη κατηγορία. 

Ωστόσο οι ομάδες αλλά και οι κατασκευαστές έδειξαν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στις αλλαγές αυτές. Έτσι πριν από δύο μήνες, συγκεκριμένα τον Απρίλιο συντάχθηκε επιστολή προς την FIA με την οποία αιτήθηκαν την μη αλλαγή των ισχυόντων κανονισμών.  

Η κύρια ανησυχία των ομάδων ήταν το μικρό χρονοδιάγραμμα για τον σχεδιασμό, τις δοκιμές και την επικύρωση των αλλαγών στα αυτοκίνητα για την επόμενη χρονιά, αλλά και το ότι έχουν ήδη γίνει επενδύσεις στα υπάρχοντα αυτοκίνητα τα οποία πρόκειται να τρέξουν σε έναν πενταετή κύκλο αδειοδότησης. 

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η τεχνική σταθερότητα μεταξύ των ομάδων και των κατασκευαστών για το 2025 και το 2026. Επιπλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι οι κανόνες για τα τα Rally1 και Rally2 αυτοκίνητα θα μείνουν όπως έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.  

Από εκεί και πέρα ήδη γίνονται προεργασίες για το πως θα διαμορφωθούν οι κανονισμοί του WRC μετά το 2027. Κύριος στόχος είναι η αύξηση των συμμετοχών, που θα ανεβάσει το πρεστίζ του σπορ καθώς σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις ομάδες. Έμφαση επίσης θα δοθεί και στους αθλητικούς κανόνες και την δημιουργία του WRC Sporting Working Group.

Η επικύρωση όλων των παραπάνω θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. 

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article
Verstappen GP Καναδά

GP Καναδά - Αγώνας: Στον χαμό ξανά Verstappen

Next Article
KTM Bastianini Vinales

Νέα βόμβα από την KTM: Έκλεισε Bastianini και Vinales

Related Posts