Η FIA πιστεύει πως τα μονοθέσια θα είναι 5 δευτερόλεπτα ταχύτερα το 2017, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόταση για το σχεδιασμό των μονοθέσιων απορρίφθηκε.

Αν και η F1 κινούνταν προς μία πολύ διαφορετική κατεύθυνση στο σχεδιασμό των μονοθέσιων, οι ομάδες αποφάσισαν να απορρίψουν αυτό το πλάνο υπό το φόβο των πιέσεων που θα χρειάζονταν να έχουν τα ελαστικά για να αντέχουν την αυξημένη κάθετη δύναμη, πράγμα που θα εξουδετέρωνε κάθε πιθανότητα για ταχύτερα αυτοκίνητα.

Τελικώς, μία διαφορετική πρόταση – γνωστή και ως «πρόταση της McLaren» – συμφωνήθηκε από τις ομάδες. Αυτή προβλέπει 25% αύξηση στην κάθετη δύναμη, μισή από αυτή που αρχικά είχε υπολογιστεί.

Αν και με αυτήν την αύξηση προβλέπεται τα μονοθέσια να είναι ταχύτερα κατά 2-3 δευτερόλεπτα, η FIA τόνισε σε σχετικό δελτίο Τύπου πως τα οφέλη αναμένεται να είναι μεγαλύτερα.

Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «πρόσφατες προσομοιώσεις έδειξαν πως υπάρχει βελτίωση της τάξης των 4-5 δευτερολέπτων στα περισσότερα σιρκουί.»

Οι ομάδες έχουν διορία ως τις 30 Απριλίου να ολοκληρώσουν τους αγωνιστικούς κανονισμούς του 2017.

Σχετικά με αυτήν την προθεσμία, η FIA είπε: «Αυτό θα δώσει σε όλες τις πλευρές την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους – ειδικά στον τομέα των μονάδων ισχύος με τους νέους κανονισμούς να εστιάζονται στην προμήθειά τους, την υποχρέωση που έχουν να προμηθεύουν κινητήρες, την σύγκλιση στην απόδοση και την περαιτέρω βελτίωση στον ήχο.»

Όπως είναι γνωστό, η FIA υποστήριξε την αλλαγή στο σύστημα των κατατακτήριων.

Ωστόσο, το κυβερνών σώμα τονίζει πως «θα πρέπει» να αλλάξει στο GP Αυστραλίας.

Αυτή η προτροπή έρχεται μετά την δήλωσε του Bernie Ecclestone που τόνισε πως ενδέχεται η FOM να μην έχει έτοιμα τα νέα συστήματα για το νέο φορμάτ των κατατακτήριων, και θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθεί το ντεμπούτο του για το GP Ισπανίας.

Η FIA φαίνεται πως θα απευθυνθεί εκ νέου στις ομάδες: «Το τμήμα του Αθλητικού Κανονισμού που αφορά το νέο σύστημα κατακτήριων δοκιμών θα δοθεί προς ψήφιση στο Strategy Group και την Επιτροπή της F1.»

Για να γίνουν οι αλλαγές, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση από τις ομάδες.

 

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles
X