Πιθανές οι ξεχωριστές κατατακτήριες για τους sprint αγώνες

sprint
MELBOURNE, AUSTRALIA – MARCH 31: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Albert Park Grand Prix Circuit on March 31, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202303310241 // Usage for editorial use only //

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι ομάδες της Formula 1 με την FIA για την διεξαγωγή ξεχωριστών κατατακτηρίων δοκιμών για τους sprint αγώνες, αρχής γενομένης ακόμη κι από το επερχόμενο Grand Prix στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε νέες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των Grand Prix που περιλαμβάνουν αγώνες sprint προσανατολίζονται οι ιθύνοντες της Formula 1 με τις ομάδες και την παγκόσμια ομοσπονδία, θέλοντας να ανεβάσουν το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Πιο συγκεκριμένα, με τον πρώτο sprint αγώνα να είναι προγραμματισμένος για τις 29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του τέταρτου Grand Prix της σεζόν, στους δρόμους του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, έχουν ανάψει οι συζητήσεις για την προσθήκη μίας ξεχωριστής διαδικασίας κατατακτήριων δοκιμών που θα αφορά την κατάταξη που θα έχουν οι οδηγοί αποκλειστικά στο grid του συντομότερου αγώνα του τριημέρου.

Αυτό γίνεται καθώς οι ομάδες κι οι άνθρωποι της F1 θέλουν να αυξήσουν τη δράση στην πίστα και να απαλλαγούν από το αδιάφορο FP2 που γίνεται μετά τις κατατακτήριες δοκιμές κι έχει ελάχιστη αγωνιστική κι εμπορική αξία. Αυτό θα αντικατασταθεί από μία περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, η οποία είτε θα κρίνει το grid του sprint, είτε θα αποτελέσει την παραδοσιακή διαδικασία που θα διαμορφώσει τη σειρά εκκίνησης του μεγάλου αγώνα της Κυριακής.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον αγώνα του Μπακού και το γεγονός ότι οι νέοι κανονισμοί πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τότε, με τη συμφωνία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής της F1 και του Παγκοσμίου Συμβουλίου της FIA, δεν δίνουν περιθώρια ευελιξίας.

Επίσης, μία ακόμη σημαντική δυσκολία είναι ότι η Pirelli έχει ήδη κατασκευάσει και αποστείλει τα ελαστικά που θα έχουν διαθέσιμες οι ομάδες στο Μπακού και το format πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα 12 σετ ελαστικών που θα έχουν οι ομάδες. Κάπως έτσι, η διεξαγωγή δύο ξεχωριστών κατατακτήριων δοκιμών με τον τρόπο που γίνεται τώρα είναι πρακτικά αδύνατη.

Εφόσον οι κατατακτήριες δοκιμές για τον αγώνα γίνουν κανονικά με τρεις περιόδους 18,15 και 12 λεπτών μέχρι τώρα, η ιδέα που έχει προταθεί για το sprint αφορά την διεξαγωγή με το παλαιότερο σύστημα του ενός γύρου για κάθε οδηγό, όπως γινόταν το 2003 και το 2004.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η εφαρμογή του νέου συστήματος δεν επιτευχθεί για το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν, θεωρείται δεδομένο πως αυτό θα γίνει στο επόμενο τριήμερο που περιλαμβάνει sprint αγώνα, δηλαδή το Grand Prix της Αυστρίας, στις αρχές Ιουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής, όσο και για την εφαρμογή του στο τριήμερο του Μπακού, αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα και το κενό τριών εβδομάδων που υπάρχει στο πρωτάθλημα της Formula 1.

Πηγή: Motorsport.com

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article
Alonso

GP Αυστραλίας - FP2: Πρόλαβε την βροχή ο Alonso

Next Article
Vinales

GP Αργεντινής - P1: Ιδανικό ξεκίνημα για Vinales & Aprilia

Related Posts