Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από κάθε αθλητικό event για τα επόμενα τέσσερα χρόνια καθιστά επισφαλή και αμφίβολη τη συμμετοχή του Daniil Kvyat στο πρωτάθλημα της F1 το 2020.

Η απόφαση της WADA (του διεθνούς οργανισμού για το anti-doping) να αποκλείσει από κάθε διεθνές μεγάλο αθλητικό γεγονός όλους τους Ρώσους αθλητές δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αφορά άμεσα και τη Formula 1, και συγκεκριμένα τον Daniil Kvyat, ο οποίος αγωνίζεται ως Ρώσος, κάτω από τη ρωσική σημαία.

Εκπρόσωπος της F1 εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας:

«Θα ελέγχουμε την κατάσταση για να δούμε αν θα περάσει η έφεση και τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή.»

Σε περίπτωση που η έφεση των Ρώσων δεν περάσει και ο αποκλεισμός παραμείνει ως έχει, ο Kvyat δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, με μία εξαίρεση:

«Ρώσοι αθλητές και το προσωπικό τους θα μπορούν να συμμετάσχουν σε Μεγάλα Αθλητικά Γεγονότα σε αυτήν την Τετραετή Περίοδο μόνο όταν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παραβιάσεις των κανονισμών, είτε αναφέρονται είτε δεν αναφέρονται στην αναφορά McLaren, ότι δεν υπάρχουν θετικά δείγματα [doping] για τους ίδιους στη βάση δεδομένων, και ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αφορούν δείγματα τα οποία να έχουν παραποιηθεί. 

«Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να εκπροσωπούν την Ρωσική Ομοσπονδία.»

Αν ο ίδιος δεν εμπλέκεται στο γενικότερο σκάνδαλο doping και μπορεί να το αποδείξει, θα μπορέσει να αγωνιστεί κανονικά, αλλά είναι αμφίβολο (ως και απίθανο) αν θα το κάνει με την ρωσική σημαία, ως Ρώσος αθλητής.

Σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Ρώσους αθλητές του στίβου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, η σημαία κάτω από την οποία αγωνίζονταν ήταν εκείνη των Αγώνων.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον Kvyat, εφόσον δεν έχει διπλή υπηκοότητα (πράγμα που δεν είναι γνωστό).

Τι συμβαίνει με το Ρωσικό Grand Prix

Πέραν της απαγόρευσης αθλητών και αθλητριών από τη συμμετοχή τους σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, και η ίδια η Ρωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά evevts κατά τη διάρκειας του τετραετούς αποκλεισμού.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται:

«Η Ρωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει ή να πλειοδοτήσει ή να της δοθεί μεγάλη διοργάνωση κατά τη διάρκεια αυτής της Τετραετούς Περιόδου.»

Ωστόσο, υπάρχει σχετική εξαίρεση που αναφέρει πως, αν κάποιοι event έχει προαποφασιστεί να διεξαχθεί στη χώρα, τότε η διοικούσα αρχή του εκάστοτε σπορ θα πρέπει να μεταφέρει τον αγώνα/event σε κάποια άλλη χώρα.

Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και για το Ρωσικό Grand Prix, το οποίο μόλις πριν από μερικούς μήνες ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Formula 1 για την περίοδο 2021-2025.

Εφόσον η έφεση των ρωσικών αρχών δεν περάσει, το ζήτημα θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο όπου οι άνθρωποι της FIA και της FOM θα πρέπει να αποσύρουν τον αγώνα από το καλεντάρι.

Πάντως, σε σχετική τους ανακοίνωση, οι διοργανωτές του αγώνα φάνηκαν βέβαιοι για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του, τονίζοντας πως δεν είναι εφικτή η ανάθεσή του εκτός Ρωσίας:

«Το συμβόλαιο για τον Ρωσικό αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 υπεγράφη το 2010, πολύ πριν την έρευνα της WADA. Ισχύει μέχρι το 2025, και ο αγώνας βρίσκεται στο πρόγραμμα της FIA για το 2020.

«Αν, μετά της έφεση, η αναφορά της WADA σχετικά με την ακύρωση ενός μεγάλου αθλητικού event, εφόσον είναι νομικά και πρακτικά δυνατό, παραμείνει η ίδια και αφορά και το Ρωσικό Grand Prix, δεν υπάρχει η νομική η τεχνική ικανότητα να αποσυρθεί ο αγώνας και να ανατεθεί εκ νέου σε κάποια άλλη χώρα.»

Πηγές: BBC Sport, WADA, Motorsport.com

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles