Σε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση του Lauda προχώρησαν οι θεράποντες γιατροί – TotalRacing.gr

Το ιατρικό team που ανέλαβε την μεταμόσχευση πνεύμονα στον Niki Lauda προχώρησε σε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ίδιος πριν την επέμβαση, καθώς και για την ανάρρωση του.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής της F1 μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης περίπου 20 μέρες πριν, με πιθανή γρίπη.

Επτά ειδικοί ανέλαβαν τον Αυστριακό, ο οποίος τελικά είχε όχι μόνο κάποια ίωση που πρόσβαλε τους πνεύμονές του, αλλά και αιμορραγία στις κυψέλες αυτών – πράγμα που κατέστησε την μεταμόσχευση επιτακτική.

Ο Marco Idzko, επικεφαλής του πνευμονολογικού τμήματος του νοσοκομείου, εξήγησε:

«Ο κύριος Lauda υπέφερε από τη λεγόμενη αιμορραγική κυψελίτιδα. Αυτή είναι μία λοίμωξη των κυψελών, που συνοδεύεται από αιμορραγία στον πνευμονικό ιστό και την αναπνευστική οδό.»

Αμέσως όμως, ο Lauda προσβλήθηκε κι από ιό, που επιτέθηκε στους πνεύμονες, και η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθούσε την κατάσταση:

«Αυτό οδηγεί στην καταστροφή και την απώλεια του πνευμονικού ιστού – και ο ασθενής δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονές του.»

Ο καρδιολόγος Gottfried Heinz, τόνισε:

«Δυστυχώς, μετά από 10 ημέρες στην ΜΕΘ, η θεραπεία αυξήθηκε. Έπρεπε να τον θέσουμε υπό μηχανική υποστήριξη στους πνεύμονες, σε ECMO.»

Σε αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί τονίζουν ότι το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόλις μερικές μέρες, και για αυτό μπήκε στη λίστα για την εξεύρεση μοσχεύματος, και μάλιστα αρκετά ψηλά, λόγω της κατάστασης του.

Ο θωρακοχειρουργός Konrad Hotzenecker, που έκανε και την επέμβαση με τον Walter Klepetko και την ομάδα του, είπε σχετικά:

«Περιμέναμε να βρεθεί συμβατό όργανο μέσα στις επόμενες μέρες. Συνήθως, αυτό το χρονικό διάστημα φτάνει τις πέντε μέρες.»

Πλέον, ο 69χρονος διανύει τον μακρύ δρόμο της ανάρρωσης, ο οποίος όμως ξεκίνησε θετικά, αφού ο πνεύμονας φαίνεται να προσαρμόζεται απόλυτα στο σώμα του.

Διαβάστε το έβδομο τεύχος του TotalMAG

«Ο πνεύμονας έχει εξαιρετική αρχική λειτουργία, οπότε μπορέσαμε να αφαιρέσουμε την μηχανική υποστήριξη,» τόνισε ο Hotzenecker. «Το μόσχευμα λειτουργεί ομαλά.»

Ο επικεφαλής του καρδιολογικού, Christian Hengstenberg, πρόσθεσε:

«Μπορούμε να πούμε πως ο ασθενής επιβίωσε της εγχείρισης τέλεια και μπορούσε να αποσωληνωθεί μετά από 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο σωλήνας στον πνεύμονα μπορούσε να αφαιρεθεί και ο ασθενής να αναπνέει από μόνος του. 

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και για την συνέχεια της ανάρρωσής του. Μπορούμε να δούμε ότι έχει τις αισθήσεις του και ότι όλα λειτουργούν φυσιολογικά. Όλα είναι υπό έλεγχο. Είναι μία πάρα πολύ ευχάριστη εξέλιξη.»

Όσον αφορά το πώς θα είναι η ζωή του μετά από αυτήν την επέμβαση, ο θωρακοχειρουργός Peter Jaksch δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος:

«Τα επίπεδα επιβίωσης είναι πάνω από 90% μετά από έναν χρόνο και γύρω στο 75% μετά από πέντε χρόνια.»

Ο Klepetko κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος:

«Στο μέλλον, θα μπορεί να κάνει ό,τι και πριν χωρίς διαφορά – αν όλα πάνε καλά. Η κατάσταση είναι τέτοια που περιμένουμε από τον ίδιο να επιστρέψει στη ζωή που έκανε και πριν. Ο χρόνος θα δείξει αν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο.»

Πηγή: motorsport.com

Ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram.

Σχόλια

comments

Powered by Facebook Comments

About The Author

mm
Αρχισυντάκτης

Δημοσιογραφία η τρέλα μου, τα motorsport η αγάπη μου. Σπουδάζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γράφω στο totalracing.gr τα τελευταία 6 χρόνια.