Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, αποκάλυψε πως το 2021 μπορεί να δει την επιστροφή των ανεφοδιασμών στην Formula 1, με στόχο την αύξηση του θεάματος.

Οι ανεφοδιασμοί καταργήθηκαν από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να οδηγούν βαριά μονοθέσια στην εκκίνηση και να καλούνται να διαχειριστούν το καύσιμό τους ως το τέλος.

Αυτό έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις ανά τα χρόνια, με τους Vettel και Hamilton να παραπονούνται για αυτό πρόσφατα.

Ο Jean Todt, που γνωρίζει όσο λίγοι την εποχή των ανεφοδιασμών και τα οφέλη αυτής στις στρατηγικές των ομάδων (αλλά όχι και στο σπορ εν γένει), πιέζει για την επιστροφή τους, αλλά πρώτα θα ήθελε να υπάρξει μία έρευνα που θα δείχνει αν αξίζει να γίνει αυτή η αλλαγή το 2021:

«Προσωπικά, θα ήθελα να δω την επιστροφή των ανεφοδιασμών, αλλά θέλω να γίνει μία έρευνα για να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά.

«Τα μονοθέσια έχουν γίνει πολύ βαριά, κι αυτό έχει γίνει θέμα συζήτησης.

«Πιέζω τα πράγματα ώστε να προχωρήσουμε σε μία ανάλυση για να δούμε τι θα συνέβαινε αν επέστρεφαν οι ανεφοδιασμοί. Αν γινόταν αυτό, θα ήταν πιο ελαφριά τα μονοθέσια στην εκκίνηση, αλλά και πιο μικρά.»

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner, είναι αντίθετος σε αυτήν την ιδέα, τονίζοντας τα αρνητικά των ανεφοδιασμών κατά τη διάρκεια των αγώνων, αφού θεωρεί πως με αυτούς μειώνεται έτι περαιτέρω το θέαμα και τα προσπεράσματα εντός της πίστας:

«Από όσο θυμάμαι, ο ανεφοδιασμός ήταν ένα θέμα στρατηγικής, πόσο καύσιμο θα βάλεις στην αρχή. Δεν γίνονταν προσπεράσεις στην πίστα, γιατί ή θα έβαζες λίγα καύσιμα ή θα πήγαινες για περισσότερους γύρους.

«Οπότε, μπορεί να ήταν συναρπαστικό για τους ανθρώπους που σχεδιάζουν τις στρατηγικές, αλλά προσέφερε βαρετούς αγώνες στην πίστα. Και για αυτό καταργήσαμε τους ανεφοδιασμούς, ώστε οι οδηγοί να πρέπει να τα βγάλουν πέρα με ένα βαρύ μονοθέσιο, και κάπως έτσι ανέκυψε η πρόκληση για τους οδηγούς να πρέπει να οδηγούν ένα μονοθέσιο που θα έχανε περί τα 100 κιλά κατά τη διάρκεια του αγώνα.»

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Twitter, στο Instagram, και στο Youtube.

No more articles
X