Το Rally Σαφάρι και ο Καναδάς επιδιώκουν την επιστροφή τους στο WRC

Το Rally Σαφάρι, όπως και ο Καναδάς επιδιώκουν την επιστροφή τους στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Οι διοργανωτές του Rally Σαφάρι έχουν την πλήρη στήριξης της κυβέρνησης τους αλλά και της Ουγκάντα, και έχουν στόχο την επιστροφή τους στον θεσμό το 2020. Η κυβέρνηση της Κένυας έδωσε 1.8 εκ. ώστε να μπορέσει να επιστρέψει ο αγώνας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Κάποια από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν ώστε να διοργανωθεί το WRC Safari Rally Project, το οποίο θα επιβλέψει η FIA και να διοργανωθεί ένα Rally Σαφάρι σε παγκόσμιο επίπεδο αργότερα μέσα στην χρονιά και για μία πιθανή υποψηφιότητα για την επόμενη χρονιά.

Φυσικά, ο πρόεδρος της FIA Jean Todt υποστηρίζει εδώ και χρόνια την επιστροφή του αγώνα στο WRC, ενώ είχε συνάντηση με τον Uhuru Kenyatta, πρόεδρο της Κένυας, το 2015 όπου συζήτησαν για το μέλλον του αγώνα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αθλητισμού της χώρας, Hassan Wario, δήλωσε σχετικά: «Στοχεύουμε στην επικύρωση ότι το Rally Σαφάρι θα είναι ο επίσημος ηπειρωτικός αγώνα από την FIA θα γίνει το 2018 και έχουμε την ελπίδα ότι θα είναι στο WRC το 2020.»

Ο promoter του WRC, Oliver Cielsa, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Motorsport Uganda, Dusman Okee, ο οποίος τον πίεσε για μία επιστροφή ενός αφρικανικού αγώνα στο WRC μετά το 2002.

Ο Cielsa δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε την μεγάλη και μακρά ιστορία του Rally Σαφάρι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλλυ και την θέση που έχει στις καρδιές των ανθρώπων της Κένυας. 

«Χαιρετίζουμε το αγνό πάθος και τις σκληρές προσπάθειες και την αφοσίωση της κυβέρνησης της ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού της Κένυας ώστε να επιστρέψει το WRC στην Αφρική.

«Θέλουμε να διοργανώσουμε έναν αγώνα στην Αφρική στο εγγύς μέλλον και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και την ομοσπονδία ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η επιστροφή του Rally Σαφάρι στο πρόγραμμα του WRC.»

Το Rally Σαφάρι διεξήχθη για τελευταία φορά το 2002 ως αγώνας του WRC, αλλά συνέχισε να διεξάγεται όντας στην σκιά του εαυτού του.

Αν επιστρέψει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχει παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό του 2002, όπου υπήρχαν πάνω από 1000 αγωνιστικά χιλιόμετρα χωρισμένα σε 12 ειδικές στις τρεις μέρες του αγώνα.

Ανοιχτό και του Καναδά

Πέρα από το Rally Σαφάρι, επιστροφή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επιδιώκει και ο Καναδάς, για πρώτη φορά μετά το 1974, με στόχο να επιστρέψουμε το 2022.

Τα σχέδια των διοργανωτών είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά θέλουν να διεξάγουν ένα χειμερινό αγώνα, σε χιόνι. Πριν δύο χρόνια στο Rally Σουηδίας δεν υπήρχε αρκετό χιόνι και οι φήμες ήθελαν ως αντικαταστάτη ένα Rally στον Καναδά.

Διαβάστε το έβδομο τεύχος του TotalMAG

Ο Keith Morison, ιδρυτής του Rally Promotion Association of Canada, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε να εξετάζουμε αυτή την ιδέα το 2011. Πρόσφατα ξεκίνησαν να πράγματα να μπαίνουν σε μία σειρά και νομίζω ότι τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσουμε πραγματικά να κάνουμε αυτή την ιδέα πραγματικότητα.

«Ένας αγώνας WRC χρειάζεται όλη την στήριξη από μία κυβέρνηση όπως και την δημιουργία μιας σημαντικής συνεργασίας.

«Την επόμενη χρονιά θα έχουμε συναντήσεις με πολλά στελέχη και πιθανούς συνεργάτες, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσει να διεξαχθεί ο αγώνας.»

Πηγή: motorsport.com

Ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram.

About The Author

mm

Το motorsport είναι η αρρώστια μου. Σπουδάζω Διοίκηση Επιχειρήσεων και γράφω στο totalracing.gr.