Rosberg – Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή απ’ το να οδηγείς σε κύκλους

Μετά την απόσυρσή του από την Formula 1 στο τέλος της περσινής χρονιάς, έχοντας κατακτήσει προηγουμένως τον παρθενικό του τίτλο, ο Nico Rosberg έχει ήδη ξεκινήσει να σκέφτεται το επόμενο βήμα του.

Σχετικά με αυτές τις σκέψεις του μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos της Ελβετίας. Εκεί ανέφερε πως η αφοσίωση στην οικογένειά του είναι η προτεραιότητά του, και βασικός λόγος αποχώρησής του από το grid. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, η συμμετοχή σε ένα άθλημα τόσο υψηλού επιπέδου απαιτεί το 110% της συγκέντρωσης του αθλητή γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν συμβιβασμό, τουλάχιστον με τον τρόπο που είχα επιλέξει να αγωνίζομαι εγώ. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ακόμα και η οικογένεια –κι όπως ξέρετε έχω μια κόρη 1.5 έτους– οι φίλοι και όλες οι δραστηριότητες.

«Πιστεύω πως η ζωή έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ το να οδηγείς σε κύκλους, και νιώθω πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω. Θέλω να αντιμετωπίσω μια νέα πρόκληση. Φυσικά υπάρχει και η ανάγκη να περνώ περισσότερη ώρα με την οικογένεια και τους φίλους μου, μα και να είμαι εγώ εκείνος που ελέγχει τη ζωή μου. Από τότε που ήμουν 10 ετών όλη μου η σεζόν προγραμματιζόταν από άλλους που μου έλεγαν επακριβώς τι πρέπει να κάνω, και ειδικά στην F1 αυτή η διαδικασία ήταν πολύ έντονη. Τώρα είμαι απόλυτα ελεύθερος.»

Φυσικά, ο Nico Rosberg θα συνεχίσει να είναι πρεσβευτής της Mercedes, όμως πλέον, χωρίς την πίεση των αγώνων, μπορεί να αφοσιωθεί και στο φιλανθρωπικό του έργο: «Θα ήθελα να δώσω κάτι πίσω στην κοινωνία, να βρω κάτι που πραγματικά με αγγίζει, και να ακολουθήσω εκείνο το δρόμο. Όταν επιστρέψω στη Γερμανία θα επισκεφθώ παιδιά που είναι πολύ άρρωστα, και που βρίσκονται στην ηλικία που θα χαίρονταν πολύ αν με έβλεπαν, και σκοπεύω να περάσω πολύ καλά μαζί τους.

«Παράλληλα θα ήθελα να ασχοληθώ με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί υπάρχουν πολλές προοπτικές, όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πήρα πριν λίγες μέρες εδώ στην Ελβετία ένα ταξί και ήταν μάρκας Tesla, και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι έχουμε φτάσει τόσο μακριά.»

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που βρίσκει στην μελέτη της επιστήμης της φιλοσοφίας, και τον τρόπο με τον οποίο αυτή τον βοήθησε στην μάχη που έδωσε για τον τίτλο του πρωταθλητή: «Είναι το ίδιο για εμάς όπως και για τους τραγουδιστές, τους ηθοποιούς, ακόμα και τους πολιτικούς. Το πρωτάθλημα είναι μεγάλη πρόκληση διότι όταν είσαι επιτυχημένος στον τομέα σου, πολλοί άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο σε ανεβάζουν σε ένα βάθρο και σε «λατρεύουν», γεγονός που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για κάποιους να το διαχειριστούν. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε πολλές διασημότητες, κυρίως ηθοποιούς και τραγουδιστές να τα χάνουν και να ξεφεύγουν.

«Πιστεύω όμως πως κάθε άνθρωπος πρέπει να το αντιμετωπίσει με τον δικό του τρόπο και μάλιστα έχω παλέψει κι εγώ μ’ αυτό το δαίμονα όμως κατάφερα να ξεπεράσω το πρόβλημα. Μελετώ φιλοσοφία εδώ και 10 χρόνια και μ’ έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό γιατί οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχεις, ακόμα και αμελητέο, κάποια ιδιοφυΐα στο παρελθόν το είχε αντιμετωπίσει και κατάφερε να το καταγράψει ώστε να το κάνει κατανοητό.

«Με αυτό τον τρόπο κατανοείς πλήρως τον λόγο που ζηλεύεις, που θυμώνεις, που φοβάσαι, που αγχώνεσαι κλπ. Δεν μπορείς, φυσικά, να κλείσεις τον διακόπτη σ’ αυτά τα συναισθήματα όμως μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς όταν σε κυριεύουν. Αν καταλάβεις πως λειτουργούν, μπορείς και να ελέγξεις τον εαυτό σου στη συνέχεια, κάτι που σε αλλάζει εκ βάθρων ως άνθρωπο.»

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify