Η αποχώρηση του Ott Tanak από την full-time εμπλοκή του στο WRC είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του σπορ. Τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια; Θα ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη; Γράφει ο Χρήστος Κονδύλης.
Η κρίση που περνάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally προφανώς και δεν είναι κάτι νέο. Οι αποχωρήσεις δύο πυλώνων, του Kalle Rovanpera για την Ιαπωνική Super Formula (με απώτερο σκοπό τον προβιβασμό στην F2 το 2027) και του Ott Tanak, τουλάχιστον από την full-time εμπλοκή του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα . Ο Εσθονός άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό για το μέλλον, κάτι που είναι θετικό καθώς οι φίλοι του WRC θα τον απολαύσουν ξανά αλλά σε επιλεγμένους αγώνες, που το εφαρμόζει ήδη ο Sebastien Ogier από το 2022 μέχρι σήμερα.
Κοιτώντας τις συνθέσεις των ομάδων, Toyota και Hyundai είχαν και έχουν στις τάξεις τους οδηγούς σε σχετικά προχωρημένη ηλικία για το motorsport. Το γεγονός ότι αποσύρθηκαν και θα αποσυρθούν, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί, όταν έρθει η ημέρα της αντίστοιχης απόφασης για τους Elfyn Evans,Sebastien Ogier και Thierry Neuville, καθώς αν όχι όλοι σίγουρα οι περισσότεροι από εκείνους θα βάλουν μια τελεία στην ενασχόλησή τους στον χώρο των Rally. Ως οδηγοί τουλάχιστον, αφού ουδείς γνωρίζει αν στο εγγύς μέλλον θα θελήσουν να εμπλακούν από άλλο πόστο. Κάτι που το κάνουν ήδη ορισμένοι συνάδελφοί τους, όπως φερ’ειπείν ο Juha Kankkunen ο οποίος είναι επικεφαλής της Ιαπωνικής φίρμας.
Τον βίο και την πολιτεία του Ott Tanak την γνωρίζετε και την γνωρίζουμε σαφώς και δεν επιδέχεται περαιτέρω ανάλυσης. Ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς του σπορ. Αυτό που όλες και όλοι καταλαβαίνουν εμμέσως πλην σαφώς, είναι ότι στον πρώτο αγώνα για το 2026, όλα θα είναι πολύ πιο διαφορετικά. Είναι όπως στις ποδοσφαιρικές ομάδες, όταν ένας μεγάλος αστέρας κρεμάει τα παπούτσια του σε μια ηλικία αρκετά παραγωγική, έχοντας αρκετά χρόνια μπροστά του.
Λίγο πιο πάνω αναφέρθηκε το γεγονός πως σε μια πενταετία (τουλάχιστον) το πολύ όλοι οι “μεγάλοι” ή οι περισσότεροι, θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Κι εκεί έρχεται να κουμπώσει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει το WRC. Είναι γεμάτη η δεξαμενή των οδηγών που προέρχονται από το WRC2; Είναι, αλλά όχι όσο περιμέναμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλα ταλέντα οι Yohan Rossel και Nikolay Gryazin. Αμφότεροι έχουν ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά τους στην κατηγορία και είχαν ακουστεί σε επίπεδο φημών για μια θέση στην (δυστυχώς χιλιοταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια) M-Sport WRT.
To μόνο σίγουρο, είναι ότι μέχρι το πολύ τις αρχές Ιανουαρίου η μάχη που θα δοθεί για την κενή θέση που ενέσκηψε στην Hyundai θα είναι μεγάλη. Ενδεχομένως οι Νοτιοκορεάτες να πορευθούν με δύο αυτοκίνητα το 2026. Δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο. Διότι αυτό θα είναι μια-έστω και έμμεση-ομολογία πως η Toyota Gazoo Racing, θα έχει το πάνω χέρι. Μιας και ενδεχομένως να είναι η τελευταία χρονιά της Hyundai στο WRC, σίγουρα θα κοιτάξει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική. Άλλωστε, είναι κάτι που το έχει τεράστια ανάγκη το σπορ, που αιμορραγεί μέρα με τη μέρα και τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κάποιο “αιμοστατικό” για να την φρενάρει.
Ή μήπως υπάρχει; Φυσικά και αναφέρομαι στην επικείμενη αλλαγή των κανονισμών το 2027, η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την ένταξη όλο και περισσότερων κατασκευαστών. Η Lancia ήδη έκανε το πρώτο βήμα με την Ypsilon Intergrale Rally θα την δούμε στις ειδικές διαδρομές τον Ιανουάριο του 2026. Ουδείς γνωρίζει όμως αν τελικά μείνει εκεί ή αν κάνει το μεγάλο step-up στην μεγάλη κατηγορία. Οι τρέχουσες ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου συνηγορούν προς το όχι.
Το WRC, είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Επιβίωσε όταν υπήρχαν και υπάρχουν μόλις δύο εργοστασιακές συμμετοχές. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με αυταπάρνηση και μεράκι, θα συνεχίσει να υπάρχει με τον έναν η τον άλλο τρόπο. Προς το παρόν, ακολουθεί η μητέρα των μαχών ανάμεσα σε Ogier-Evans-Rovanpera σε λίγες ημέρες, στις αμμώδεις ειδικές της Σαουδικής Αραβίας. Ένα φινάλε αλλιώτικο, μιας και τα προηγούμενα χρόνια, ο πρώτος φρόντιζε να το εξασφαλίσει και μαθηματικά πολύ νωρίτερα.
Όλο το βάρος της επόμενης ημέρας, έχει πέσει στον γιο ενός άλλου παγκόσμιου πρωταθλητή που κι εκείνος έρχεται με μεγάλες περγαμηνές. Τον Oliver Solberg. Καλώς η κακώς το σπορ, έχει τεράστια ανάγκη από μεγάλες προσωπικότητες και οι Kalle Rovanpera και Ott Tanak, ήταν δύο από αυτές. Αν όχι 100%, σίγουρα κατά 95%, θα βρεθούν οι επόμενες. Αρκεί να δοθεί χρόνος στους rookies και όσους προέλθουν τα επόμενα χρόνια από τα Rally2 να ξεδιπλώσουν το όποιο ταλέντο τους. Το μόνο σίγουρο, είναι πως το WRC θα συνεχίσει να υπάρχει. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται.
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify