Μπορεί τις περισσότερες φορές αυτά τα χειμερινά test να μην σημαίνουν τίποτα παραπάνω από επανένταξη στα μονοθέσια για τους οδηγούς, γνωριμία με τις νέες γόμες των ελαστικών και φυσικά κάποιες πρώτες αναγνωριστικές αεροδυναμικές μετρήσεις.
Ωστόσο, φέτος αυτά τα test σημαίνουν πολλά παραπάνω. Δεδομένου ότι η Formula 1 μπαίνει σε μία νέα εποχή με διαφορετικούς κινητήρες (ή μονάδες ισχύος αν θέλετε) και με βασικές αλλαγές στο σχεδιασμό των μονοθέσιων, οι ομάδες ξεκινούν από το μηδέν για το 2014. Σαφώς και η προετοιμασία για αυτή τη χρονιά ξεκίνησε για πολλούς ήδη από το τέλος του 2012 για την όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση ιδιαίτερα στον τομέα των κινητήρων, παρόλα αυτά όσα έγιναν στα σχεδιαστήρια, όσα καταγράφηκαν στις αεροδυναμικές σύρραγγες και όσα έδειξαν τα δυναμόμετρα έπρεπε να αποδειχθούν και στην πράξη.
Μέχρι και την τρίτη ημέρα των δοκιμών που έλαβαν χώρα στην πίστα Jerez de la Fontera στην Ανδαλουσία της Ισπανίας είχαμε παρουσιάσεις (επίσημες και μη) μονοθέσιων. Πολλά ακούστηκαν και ακούγονται για την εμφάνιση τους, άλλα τόσα για τον ήχο τους και πόσα ακόμα για τους χρόνους τους. Η πραγματικότητα, όμως, αποδόθηκε με τον πιο ειλικρινή τρόπο από τον Kimi Raikkonen, ο οποίος δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει και πολύ το πώς φαίνεται η F14-T, αρκεί να είναι αποδοτική στην πίστα.
Και έτσι είναι, αν ρωτάτε εμένα. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά την ομορφιά και την καλαισθησία (που στο κάτω-κάτω είναι και υποκειμενικές σε πολλές περιπτώσεις), αλλά την τεχνολογία και τις καινοτόμες ιδέες, που αν ευωδώσουν, θα γίνουν κτήμα και του πιο απλού πολίτη μέσω των αυτοκινήτων. Όσον αφορά τον ήχο, κάθε σύγκριση με τους V10 ή V8 είναι ατυχής. Αυτοί οι ήχοι είχαν μία πιο ψιλή χροιά, λιγότερο μπάσα από αυτή των V6. Ο κάθε κινητήρας έχει το δικό ήχο, τα δικά του καλά και κακά.
Στο δια ταύτα, λοιπόν.
Σε αυτές τις πρώτες δοκιμές (28-31/1) παρευρέθηκαν οι 10 από τις 11 ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Η απουσία της Lotus ήταν αυτή που γεννά πολλά ερωτήματα για το αν και κατά πόσο θα είναι έτοιμη για μία χρονιά που έχει πολλές παγίδες και τυφλές στροφές.
Πλέον, οι προμηθευτές κινητήρων είναι τρεις: Renault, που προμηθεύει 4 ομάδες (Red Bull, Lotus, Toro Rosso, Caterham), Mercedes με 4 ομάδες (Mercedes AMG, Force India, Williams, Mclaren) και Ferrari με 3 (Ferrari, Sauber, Marussia). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Renault δε διαθέτει εργοστασιακή ομάδα, οπότε είναι αποκλειστικά προμηθεύτρια κινητήρων.
Και για να μπούμε και στην καθαρή δράση των πρώτων δοκιμών, αυτό ίσως να της στοιχίσει. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγουν τα όποια συμπεράσματα, τα προβλήματα υπερθέρμανσης στην RB10, οι λιγοστοί γύροι όσων ομάδων έχουν τους γαλλικούς κινητήρες (150 σε όλο το 4ήμερο) και η αμφιλεγόμενη απόδοση των ίδιων των κινητήριων μονάδων, μιας και αυτοί δεν δοκιμάστηκαν ευρέως, θέτουν κάποια ερωτηματικά ως προς τη φερεγγυότητα των φετινών κινητήρων των Γάλλων. Με την πλειονότητα των οδηγών να παραδέχονται πως φέτος το πρωτάθλημα θα κριθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αξιοπιστία των μονοθέσιων και στην «προσεγμένη» οδήγηση, η Renault φαίνεται να χάνει στο πρώτο. Ξαναλέω πως είναι νωρίς. Αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Όσον αφορά τους έτερους προμηθευτές κινητήρων (Ferrari, Mercedes), κερδίζουν σε έναν τομέα που ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της φετινής σεζόν: έχουν το πλεονέκτημα να είναι προμηθευτές και κατασκευαστές παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δύο εταιρίες έχουν την ευχέρεια να παράγουν οι ίδιες τόσο το σασί των νέων τους μονοθέσιων, όσο και τις μονάδες ισχύος που θα τα κινούν. Είναι ένα ατού για το 2014, εφόσον έχουμε αλλαγές στο όλο packaging, στο που δηλαδή θα τεθεί κάθε εξάρτημα του νέου κινητήρα και τα (πολλά) ηλεκτρονικά μέρη του ERS. Αυτό αποτυπώθηακε φυσικά και στο πόσο δραστήριες ήταν οι εργοστασιακές ομάδες, όσο και αυτες που απλώς προμηθεύονται κινητήρες. Χαρακτηριστικά, όλα τα μονοθέσια με μονάδα ισχύος από την ιταλική εταιρία έκαναν 443 γύρους στη Jerez, ενώ οι ομάδες που προμηθεύονται από τη Mercedes 875 (!). Αξιοσημείωτη η διαφορά τόσο των τριων ομάδων μεταξύ τους, όσο και μεταξύ Ιταλών και Γερμανών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις οδηγών όπως του Fernando Alonso, ο οποίος μίλησε για μικρότερης έντασης δυνάμεις G, για λιγότερη πρόσφυση και φυσικά για κάτι που ξέραμε ήδη πριν την έναρξη των δοκιμών, το γεγονός ότι τα μονοθέσια θα είναι πιο αργά. Εν τούτοις, η μαγεία του να οδηγάς στο όριο δεν χάθηκε, σύμφωνα με τον Ισπανό οδηγό. Ακόμα πρέπει να ψάχνεις και το τελευταίο χιλιοστό, ακόμα μπορείς να πιέζεις το μονοθέσιο, ακόμα έχεις της δυνατότητα να απολαμβάνεις την ταχύτητα. Κατά πόσο όμως μπορείς να απολαμβάνεις την οδήγηση στα όρια όταν περιορίζεσαι σε 15.000 rpm (στροφές ανά λεπτό), όταν για 33 δευτερόλεπτα αυτοματοποιημένα θα έχει 160 HP παραπάνω, πόσο ελεύθερος είσαι να παλεύεις με μία υπερευαίσθητη μονάδα ισχύος στην πλάτη σου; Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ακόμα. Και οι ίδιες οι ομάδες με τους οδηγούς και τους μηχανικούς τους ψάχνουν να δουν πού τελος πάντων φτάνουν τα όρια των νέων μονοθέσιων, ποιά είναι η απαγορευμένη ζώνη.
Μεγάλο ρόλο φέτος θα παίξει και η ψύξη των κινητήριων μονάδων. Τα turbo και το ERS επέβαλαν στις ομάδες έναν κάπως διαφορετικό σχεδιασμό sidepods και σημείων απαγωγής του θερμού αέρα. Από τη μία, τα στενά sidepods προσφέρουν αεροδυναμικό πλεονέκτημα αλλά αποτυγχάνουν να ψύξουν σε επαρκή βαθμό τον κινητήρα, από την άλλη τα μεγάλα και ογκώδη sidepods υστερούν σε αεροδυναμικό επίπεδο, καταφέρνουν όμως να ψύχουν τον αέρα μέσα στις μονάδες ισχύος. Τη χρυσή τομή φαίνεται να έχει βρει η Ferrari, με την F14-T, που στη βασική της μορφή διαθέτει στενά sidepods, αλλά κατα γενική ομολογία έχει την καλύτερη ψύξη από κάθε άλλη ομάδα.
Πιστεύω πως θα δούμε πολλές τέτοιες καινοτομίες φέτος. Οι σχεδιαστές καλούνται να παίξουν μπάλα σε ένα ξένο γήπεδο και ακριβώς για αυτό θα μπουν σε φουλ επίθεση. Αν λάβει κανείς υπ’όψιν του και το γεγονός ότι οι εξατμίσεις πλέον δεν μπορούν να χρησιμεύσουν αεροδυναμικά, πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις, ρηξικέλευθες κινήσεις που αν πετύχουν θα δώσουν ένα προβάδισμα. Ήδη η McLaren είχε μία πρωτοποριακή πίσω ανάρτηση, η Mercedes εντυπωσίασε με την εμπρός αεροτομή που έφερε στη Jerez. Και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα.
Κάτι που παρατηρώ τα τελευταία χρόνια στις χειμερινές δοκιμές είναι το γεγονός ότι πολλοί κοιτούν με σπουδή τους χρόνους και ειδικά φέτος μπαίνουν στο τρυπάκι να συγκρίνουν χρόνους του 2013 με του 2014. Πρώτον, ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι οι ομάδες στις πρώτες 4 μέρες που κάνουν δοκιμές σε μία νέα χρονιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για τους χρόνους. Ίσως και καθόλου. Αυτό που θέλουν να δουν είναι πως λειτουργόυν όλα τα συστήματα του μονοθέσιου, και οι ίδιοι οι οδηγοί να εγκλιματιστούν μετά από 3 μηνες απουσίας από τα κόκπιτ. Δέυτερον, η όποια σύγκριση μετάξυ του 2013 και του 2014 είναι το λιγότερο ατυχής. Και αυτό γιατί δεν έχουν καμία συνάφεια. Νέοι κινητήρες, διαφορετικά μοτίβα σχεδιασμού, νέες γόμες συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με κάθε άλλη χρονιά της F1 στη σύγχρονη εκδοχή της.
Τέλος, είχαμε και τις πρώτες εκτιμήσεις για το συσχετισμό δυνάμεων. Βέβαια, όπως επανέλαβα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα προσωπικά του συμπεράσματα, με το δικό του κριτήριο. Αντικειμενικά, όμως, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα από όσα είδαμε δεδομένο. Μπορεί να είδαμε μία RB10 προβληματική με την ψύξη του κινητήρα ή μία WO5 με δείγματα ταχύτητας και αξιοπιστίας, μα δεν αργόυν όλα αυτά να ανατραπούν.
Ραντεβού, λοιπόν, για το δεύτερο χειμερινό test στο Bahrain.
Over and out.
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify