Η Manor μέσα σε 20 ημέρες μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης, έχασε κάθε ελπίδα εξαγοράς και τελικά αποχώρησε από την F1 οριστικά. Αρκετοί μιλούν για χρέος του σπορ να σώσει την ομάδα και να την επαναφέρει στο grid. Μόνο που το χρέος βρίσκεται αλλού…
Τρεις ομάδες ξεκίνησαν την πορεία τους το 2010 στην F1: Virgin, Caterham και HRT. Οι δύο δεν άντεξαν το καθεστώς που επικρατεί στο σπορ εδώ και πολλά χρόνια. Η τρίτη άλλαξε τρεις επωνυμίες και τελικά αναγκάστηκε να πει αντίο.
Το σύστημα διανομής των διαφημιστικών εσόδων στην Formula 1 γνωστό: οι ομάδες παίρνουν το μερίδιό τους ανάλογα με το πού βρέθηκαν στο βαθμολογικό πίνακα τη χρονιά που πέρασε, ενώ η Ferrari λαμβάνει ένα bonus ιστορικότητας (sic). Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες που μόνιμα βρίσκονται ψηλά έχουν και τα μεγαλύτερα ωφέλη, ενώ οι ομάδες που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα χαμηλά επίπεδα πρέπει να αρκεστούν σε λιγότερα χρήματα. Κι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι φυσικό να μην μπορεί να επιβιώσει καμία ομάδα που δε διαθέτει εξ αρχής τεράστιο κεφάλαιο για να υποστηρίξει την άνοδό της. Δεν είναι εφικτό να γράψεις τη δική σου ιστορία μέσα από αυτά που σου προσφέρει το σπορ. Πρέπει να έχεις την κατάλληλη στήριξη πριν καν σκεφτείς να ξεκινήσεις μία τέτοια προσπάθεια.
Και η Manor δεν είχε ποτέ αυτούς τους πόρους, ούτε κατόρθωσε μέσω των αποτελεσμάτων της να τους εξασφαλίσει. Το 2014, ο Jules Bianchi έφερε τον πρώτο της βαθμό στο Μονακό, ενώ 1 πόντο έδωσε και ο Pascal Wehrlein πέρυσι στην Αυστρία. Κι αν εκείνος ο πρώτος βαθμός ήταν σωτήριος πριν τρία χρόνια, αυτός του περυσινού καλοκαιριού δεν ήταν αρκετός, καθώς ο Felipe Nasr με την 9η θέση στη Βραζιλία άφησε 11η και εκτός χρηματοδότησης την ομάδας του Stephen Fitzpatrick.
Εκεί υπεισέρχεται ο παράγων F1. Δεν είναι υποχρέωση του αθλήματος να σώσει την ομάδα που είναι στο χείλος της καταστροφής· είναι υποχρέωσή του να αποτρέψει την οποιαδήποτε ομάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο. Οφείλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για κάθε ομάδα (ιδιωτική, εργοσταστιασική, με μεγάλο budget, με μικρό budget).
Όπως και στην Ιατρική, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, το ζητούμενο είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός φαινομένου, χωρίς ευχολόγια και λειάνσεις.
Το να ζητά κανείς από την F1 να έρθει σε διάσωση μίας ομάδας που χρεωκόπησε αντιβαίνει στην ουσία του αθλητισμού εν γένει, που βασίζεται ακριβώς στην παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης.
Η Manor μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό παράδειγμα και να κινητοποιήσει τη νέα διοίκηση του Formula One Group, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναδιαμορφώσει το οικονομικό τοπίο.
Over and out.
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify