Εγκρίθηκε από την FIA η συμμετοχή της Andretti στην F1

Andretti

H FIA έδωσε την συγκατάθεση της στην νεοσυσταθείσα ομάδα της Andretti, ώστε να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1, με τους Αμερικανούς να περνούν επιτυχώς το πρώτο στάδιο της προαπαιτούμενης διαδικασίας, κάνοντας σημαντικό βήμα προς τον απώτερο στόχο τους. 

Η συγκεκριμένη είδηση θα μπορούσε να πει κανείς πως επρόκειτο για κοινό μυστικό, εφόσον τις τελευταίες εβδομάδες πλήθαιναν οι φήμες που ήθελαν την παγκόσμια ομοσπονδία να προκρίνει την υποψηφιότητα που είχε θέσει η ομάδα του Michael Andretti, υπό την ονομασία Andretti Formula Racing LLC.

Σε μία διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους και αποτελούταν από δύο διαφορετικά στάδια, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εν πρώτοις και στην συνέχεια της ενδελεχούς έρευνας ως προς την συμμόρφωση με τα κριτήρια που θέτει η FIA, oι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που πήραν το πράσινο φως, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων(δίχως να διευκρινίζεται η ταυτότητα των υπολοίπων).

Υπενθυμίζουμε ότι η Andretti Global, όπως καλείται το πόνημα που συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του ομόνυμου ομίλου, είχε συμπράξει με την General Motors τον περασμένο Γενάρη-χρησιμοποιώντας την φίρμα της Cadillac-στο πλαίσιο μίας καθ’ όλα Αμερικανικής συμμετοχής στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Παράλληλα, είναι βέβαιη η συμφωνία με την Alpine-Renault, για την παροχή μονάδων ισχύος.

Όπως γνωστοποιήθηκε στην ανακοίνωση της FIA, οι ενδιαφερόμενοι που βρέθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας, εξετάστηκαν ποικιλοτρόπως, ως προς τις δυνατότητες τους σε αθλητικό και τεχνικό επίπεδο, την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τον κοινωνικό αντίκτυπο ενδεχόμενης συμμετοχής τους και τέλος την ικανότητα συμμόρφωσης με την πολιτική μηδενικών ρύπων που έχει τεθεί για το 2030.

Η Andretti λοιπόν κάλυψε όλες αυτές τις προϋποθέσεις και η παγκόσμια ομοσπονδία “πετάει το μπαλάκι” στην Liberty Media και την FOM, που ως και σήμερα φαίνονται κάθε άλλο παρά πρόθυμες να δεχθούν μία ακόμη ομάδα στο πρωτάθλημα. Αποκτούν λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με γνώμονα τις υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες καθώς και τις αξιώσεις που θα ανακύψουν προς την ίδια την ομάδα.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού, Mohammed Ben Sulayem, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις, κατόπιν της ανακοίνωσης: «Η FIA ήταν πολύ ξεκάθαρη στο να θέσει αυστηρά κριτήρια εισόδου, από το ξεκίνημα της διαδικασίας της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Ο στόχος μας έπειτα από τον σχολαστικό μετ’ επιμελείας έλεγχο, ήταν να εγκρίνουμε υποψηφιότητες που θα ικανοποιούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί και θα αποτύπωναν ότι θα μπορούσαν να προσθέσουν αξία στο σπορ.

«Η FIA είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει υποψηφιότητες που συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ακολουθώντας πιστά την διαδικασία, καταλήξαμε ότι η αίτηση της Andretti Formula Racing LLC θα ήταν εκείνη που θα περνούσε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

«Προκειμένου να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση, η FIA λειτουργεί σε συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την συμμετοχή και την ανάπτυξη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. H oμάδα της Andretti υπήρξε η μοναδική συμμετέχουσα που πληροί τα κριτήρια, από κάθε άποψη. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Michael Andretti και την ομάδα του για την πλήρη αίτηση τους, καθώς και τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή τους.»

Photo Credits: Motorsport.com

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article
Verstappen Κατάρ

Πως παίρνει τον τίτλο στο Κατάρ ο Verstappen

Next Article
GP Κατάρ, πρόγραμμα

F1 - GP Κατάρ: Το πρόγραμμα κι η τηλεοπτική κάλυψη

Related Posts