Η Formula 1 επιστρέφει στη Sepang έπειτα από εννέα χρόνια απουσίας, με τη θρυλική πίστα της Μαλαισίας να αναλαμβάνει τη φιλοξενία του Grand Prix Μπαχρέιν στις 2-4 Οκτωβρίου 2026, ως αποτέλεσμα των ανακατατάξεων στο καλεντάρι που προκάλεσαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Με επίσημη ανακοίνωση το μεσημέρι της Κυριακής, η F1 επιβεβαίωσε ότι η Sepang θα φιλοξενήσει το Grand Prix Μπαχρέιν το τριήμερο 2-4 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την επιστροφή του σπορ στη Μαλαισία για πρώτη φορά μετά το 2017. Η απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα των αλλαγών που προκάλεσε στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί και την επίσημη επάνοδο μιας από τις πιο αγαπημένες πίστες οδηγών και φιλάθλων.
Το αρχικό καλεντάρι του 2026 περιλάμβανε τέσσερις αγώνες στη Μέση Ανατολή, όμως ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν επηρέασε σημαντικά τον προγραμματισμό. Τα Grand Prix του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας ακυρώθηκαν αρχικά, δημιουργώντας ένα κενό πέντε εβδομάδων τον Απρίλιο και αναγκάζοντας τη Formula 1 να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
Η παρουσία του Grand Prix Σιγκαπούρης στο καλεντάρι προσέφερε την ιδανική ευκαιρία, καθώς η Sepang απέχει μόλις περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Marina Bay. Έτσι, οι ομάδες μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από τον έναν αγώνα στον άλλο, περιορίζοντας το κόστος και τις δυσκολίες στις μεταφορές. Παράλληλα, το Μπαχρέιν διατήρησε τη θέση του στο πρωτάθλημα, έστω και αν ο αγώνας θα διεξαχθεί εκτός των συνόρων του, ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στη FIA, τη Formula 1, τις αρχές του Μπαχρέιν και τη Μαλαισία.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η Μαλαισία θα φιλοξενήσει το Grand Prix Μπαχρέιν το 2026. Για ακόμη μία φορά, το άθλημα απέδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται, να βρίσκει λύσεις και να παραδίδει ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας μία ξεχωριστή στιγμή για όλους όσοι παρακολουθούν τη Formula 1», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Formula 1, Stefano Domenicali.
Η Sepang είχε σταθερή παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από το 1999 έως το 2017. Η αποχώρησή της οφειλόταν στη μείωση της προσέλευσης θεατών και της τηλεθέασης, αλλά και στη δυσαρέσκεια των διοργανωτών για τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας με τη Formula One Management της εποχής του Bernie Ecclestone.
Η πίστα, πάντως, παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές της σύγχρονης Formula 1. Ο Sebastian Vettel είναι ο πολυνίκης της με τέσσερις νίκες, ενώ από τους σημερινούς οδηγούς ξεχωρίζει ο Fernando Alonso με τρεις. Ο Lewis Hamilton κατέχει το ρεκόρ των πέντε pole positions, αν και μετέτρεψε μόλις μία σε νίκη, ενώ στη Sepang σημειώθηκε και η περίφημη εγκατάλειψή του από βλάβη κινητήρα το 2016, που αποδείχθηκε καθοριστική στη μάχη του τίτλου με τον Nico Rosberg. Επιπλέον, το Grand Prix Μαλαισίας του 2017 αποτέλεσε το ντεμπούτο του Pierre Gasly στη Formula 1.
Με την προσθήκη της Sepang, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα απαιτητικό τριπλό αγωνιστικό σκέλος με Αζερμπαϊτζάν, Μαλαισία (Grand Prix Μπαχρέιν) και Σιγκαπούρη, ενώ η Formula 1 εξακολουθεί να διατηρεί θεωρητικά ένα καλεντάρι 23 αγώνων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.