Η εποχή Bernie Ecclestone κλείνει μετά από τέσσερις δεκαετίες, και ανοίγει μία νέα, αυτή του Chase Carey. Ποιες αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε; Τι στόχους θέτει ο Αμερικανός; Ποια άτομα θα βρίσκονται στο πλάι του;
Είναι αλήθεια πως την F1 τη γνωρίσαμε με τον Ecclestone στο τιμόνι. Όποιος παρακολουθεί το σπορ τα τελευταία 39 χρόνια, παρακολουθεί το δημιούργημα του Βρετανού επιχειρηματία, που πράγματι άλλαξε άρδην το πώς λειτουργούσε, φαινόταν και καθοριζόταν το άθλημα.
Επί ημερών του η F1 γνώρισε σπουδαίες χρονιές, πρωταθλήματα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, αλλά και πολλές κακές στιγμές – αρκετές απόρροια δικών του λαθών. Πλέον, στα 86 του, αφήνει το πόστο του ως Πρόεδρος του Formula One Group και παραδίδει την σκυτάλη στον εκλεκτό των νέων ιδιοκτητών, τον Chase Carey.
Ο Carey (ναι, με ένα ”r”) είναι άνθρωπος των media, της εικόνας, των επιχειρήσεων παραγωγής τηλεοπτικού και κινηματογραφικού προϊόντος. Δεν είναι επιχειρηματίας με την έννοια που είναι ο προκάτοχός του, αλλά είναι επιτυχημένος στο χώρο του, με σημαντικότερη θέση που έχει αναλάβει αυτή του αντιπροέδρου στην 21st Century Fox.
Δεν είναι άνθρωπος του αυτοκινήτου, είναι περισσότερο άνθρωπος των αθλημάτων εν γένει. Ξέρει να χειρίζεται το προϊόν που πουλάει ένα άθλημα, καθώς στο αμερικανικό δίκτυο Fox υπήρξε από αυτούς που έστησαν το Fox Sports, το οποίο καλύπτει την F1 στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίος, αλλά δεν είναι και της ίδιας νοοτροπίας με τον Ecclestone.
Όντας μίας διαφορετικής κουλτούρας άνθρωπος, θέλει να χτίσει σε μία στέρεη βάση κάτι που θα διαρκέσει στο χρόνο, που θα αποτελέσει πρώτη επιλογή των ανθρώπων που ασχολούνται με τα αθλήματα και δεν έχουν γνωρίσει πλήρως της F1.
Το θετικό με τον Carey είναι ότι προτίθεται να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην αμερικανική ήπειρο, να μπει στα σπίτια όσων περισσότερων ανθρώπων μπορεί, να δείξει στον κόσμο το μεγαλείο του σπορ όχι μόνο κάθε δεύτερη Κυριακή, αλλά καθημερινά. Αυτό που αρνήθηκε πεισματικά (μέχρι που υπέκυψε στις πιέσεις και τις επιταγές της εποχής) ο Ecclestone αναφορικά με τη χρήση των social media, ο Carey είναι σε θέση να το πάει ένα βήμα παραπέρα.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πώς έχει τονίσει πολλάκις ότι θέλει πρώτα να ακούσει, να μάθει και μετά να πάρει αποφάσεις. Δεν θα ακολουθήσει το δόγμα Ecclestone επιλέγοντας να ακούει μόνο τον εαυτό του· είναι νέος σε αυτό το πόστο και θέλει να αφουγκραστεί τα αιτήματα και τις απόψεις των ομάδων, των οδηγών, των media, των χορηγών. Είναι κάτι που και μόνο στο άκουσμά του μπορεί να φανεί ελπιδοφόρο.
Αν και πολλοί θα πουν πως το να ακούς τους πάντες μπορεί να διαστρευλώσει/φιλτράρει την τελική απόφαση για ένα ζήτημα, εντούτοις είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς τι θα αλλάξει αν πάρε εν τέλει αυτήν την απόφαση. Ο Chase Carey θέλει να ξέρει τι θα αλλάξει.
Συν τοις άλλοις, έχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την F1, σε βαθμό που θα έλεγε κανείς ότι τα 62 του χρόνια μοιάζουν… 42! Κατανοεί απόλυτα τους πυλώνες της επιχείρησης που αναλαμβάνει, δεν παραβλέπει το γεγονός ότι πρωταγωνιστές είναι οι οδηγοί, όχι οι αγωνοδίκες.
Κι αυτό γίνεται έκδηλο από το γεγονός ότι στο πλευρό του θα έχει δύο τεράστια ονόμαστα στους χώρους τους. Ο Ross Brawn θα αναλάβει το αγωνιστικό κομμάτι, ενώ ο Sean Bratches, πρώην εκτελιστικός αντιπρόεδρος του ESPN, στο διαφημιστικό. Αναγνωρίζει, δηλαδή, τη σημασία αυτών των δύο νευραλγικών τομέων, σε ένα άθλημα που εικόνα κι αποδόσεις κυριαρχούν. Ο Brawn θα μπορέσει να πιάσει στα χέρια του τους Αγωνιστικούς Κανονισμούς και να τους ελέγξει επιμελώς, ενώ ο Bratches θα είναι σε θέση να προσελκύσει σπόνσορες, να κλείσει deals που θα επωφελήσουν το σπορ και θα το αναπτύξουν.
Στα χαρτιά, αυτά τα προσόντα φτιάχνουν τον ιδανικό συνεχιστή της F1, αυτόν που θα της δώσει και πάλι χαρακτήρα. Μένει να δούμε αν θα σταθεί αντάξιος των προσδοκιών.
Over and out.
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify