Στις πιο επεισοδιακές και δραματικές κατατακτήριες της φετινής σεζόν ο Oscar Piastri επέστρεψε στην pole position, κερδίζοντας στο όριο τον ξανά εντυπωσιακό Max Verstappen. Τρίτος ο Russell, τέταρτος ο Norris, έκπληξη από Alonso και Aston Martin, ολική καταστροφή για Ferrari, δύο διακοπές για τρομακτικά ατυχήματα Tsunoda-Colapinto.
Η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία του Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια στην πίστα της Ίμολα ήταν οι κατατακτήριες δοκιμές, με τους οδηγούς να βγαίνουν στην πίστα για μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σεζόν, αφού τα προσπεράσματα αναμένονται να είναι εξαιρετικά δύσκολα στον αγώνα.
Η διαδικασία διεκόπη δύο φορές στο Q1, μία στα πρώτα πέντε λεπτά, μετά από ένα πολύ άσχημο ατύχημα του Yuki Tsunoda, ο οποίος έχασε τον έλεγχο της Red Bull στο σικέιν που φέρει το όνομα του Gilles Villeneuve. Η RB21 τούμπαρε δις στις μπαριέρες αλλά ευτυχώς ήρθε σε στάση με την σωστή μεριά κι ο Ιάπωνας βγήκε χωρίς πρόβλημα από το μονοθέσιο και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο της πίστας.
Grateful to see Yuki Tsunoda walk away from this enormous shunt in Q1#F1 #ImolaGP pic.twitter.com/hsviPlI66P
— Formula 1 (@F1) May 17, 2025
Στο φινάλε της πρώτης διαδικασίας, ο Franco Colapinto, στην επανεμφάνισή του στην Formula 1 έχασε τον έλεγχο στην έξοδο της Tamburello κι έφυγε με αρκετή ταχύτητα στις μπαριέρες. Παρότι, δεν έφυγε με την ταχύτητα του Ιάπωνα, το εμπρός μέρος της Alpine διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη, προκαλώντας τη δεύτερη διακοπή. Μάλιστα εξαιτίας του χρονισμού της εμφάνισης της κόκκινης σημαίας, η καθυστέρηση κράτησε σχεδόν μισή ώρα, με τους ανθρώπους της FIA να εξετάζουν τον χρόνο του Oliver Bearman κι εφόσον αυτός σημειώθηκε νόμιμα.
Franco Colapinto suffers a big off as he makes his Formula 1 qualifying return 💔#F1 #ImolaGP pic.twitter.com/sAEc1kGrcj
— Formula 1 (@F1) May 17, 2025
Δράμα υπήρχε και στο Q2, όχι όσον αφορά όμως ατυχήματα κι εξόδους, αλλά τις επιδόσεις των ομάδων. Τα θύματα της διαδικασίας ήταν οι δύο Ferrari, καθώς οι Charles Leclerc και Lewis Hamilton βρέθηκαν στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα, μένοντας εκτός συνέχειας, καθώς επίσης και ο τοπικός ήρωας Andrea Kimi Antonelli που ήταν 13ος με την Mercedes. Αντίθετα την έκπληξη έκαναν οι δύο Aston Martin, που πέρασαν με την μέση γόμα, όπως επίσης και οι δύο Williams, ο Isack Hadjar κι ο Pierre Gasly που πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο
Στο Q3 η δράση κορυφώθηκε και πάλι, με τον Max Verstappen να κάνει και πάλι μία πολύ ανταγωνιστική εμφάνιση και να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη προσπάθεια, μπροστά από τις δύο McLaren.
Ο Ολλανδός ξεκίνησε ακόμη καλύτερα τη δεύτερη προσπάθειά του, όμως ο Oscar Piastri είχε καλύτερο ρυθμό στην υπόλοιπη πίστα και κατάφερε να πάρει την pole position για τελικά μόλις 34 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με τον Αυστραλό να γράφει τον ταχύτερο γύρο με 1:14,670.
Βάζοντας την μέση γόμα στο τέλος ο George Russell κατάφερε για ακόμη έναν αγώνα να χωθεί ανάμεσα στους πρώτους, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση, μπροστά από τον Lando Norris, ο οποίος έκανε δύο λάθη στην τελευταία του προσπάθεια κι έμεινε μόλις τέταρτος.
Η Aston Martin ολοκλήρωσε την έκπληξη, με τον Fernando Alonso να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση, έχοντας μάλιστα χρησιμοποιημένο σετ μέσης γόμας, στην καλύτερη εμφάνισή του σε κατατακτήριες για αρκετούς μήνες. Οι δύο Williams των Sainz και Albon ακολούθησαν, με τον Ισπανό να είναι μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου πιο αργός από τον συμπατριώτη του, στην έκτη θέση. Ο Lance Stroll ανέβηκε όγδοος, με τον Hadjar να πέφτει τελικά ένατος, μην καταφέρνοντας να κάνει καλή δεύτερη προσπάθεια, ενώ ένα λάθος κράτησε τον Pierre Gasly στην δέκατη θέση.
Η κορύφωση του Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια έρχεται στις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής από την πίστα της Ίμολα.
Αναλυτικά η κατάταξη των κατατακτηρίων:
Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify
