Η κατάταξη των οδηγών του 2015 από το totalf1.gr

grid

Οι συντάκτες του totalf1.gr πήραν χαρτί και στυλό (ή ποντίκι και πληκτρολόγιο), έβγαλαν ο καθένας από μια κατάταξη των οδηγών. Αυτές σημειώθηκαν, οι υπολογισμοί έγιναν και παρακάτω παρουσιάζεται η κατάταξη των οδηγών για το 2015, σύμφωνα με το totalf1.gr

Θέση 21: Pastor Maldonado (Lotus) – 12 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Tο τριήμερο στον Καναδά. Σταθερός σε όλη τη διάρκεια του Grand Prix, ήταν η μόνη φορά που επικράτησε στα ίσια του Romain Grosjean.

Χειρότερη εμφάνιση: To Grand Prix της Ουγγαρίας. Εκτός ρυθμού από την Παρασκευή, κακές κατατακτήριες το Σάββατο και 3 ποινές για 3 διαφορετικά συμβάντα στον αγώνα.

Τι κρατάει: Ότι παραμένει στην Formula 1, παρά την δεύτερη κακή του χρονιά με την Lotus

Τι ξεχνάει: Πως έχασε για τρίτη σερί χρονιά από τον ομόσταβλο του.

Θέση 20: Roberto Merhi (Manor) – 17 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Η 12η θέση στο Silverstone, που του έδωσε την 19η θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών, μπροστά από τους 2 άλλους οδηγούς της Manor

Χειρότερη εμφάνιση: Η κάκιστη εμφάνιση στον αγώνα της πατρίδας του στο σιρκουί της Καταλωνίας, όπου τερμάτισε 40 δευτερόλεπτα πίσω από τον Stevens

Τι κρατάει: Ότι έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία.

Τι ξεχνάει: Ότι με τις εμφανίσεις του δύσκολα θα συνεχίσει στο μονοθέσιο της Manor, πόσω μάλλον στην Formula 1.

Θέση 19 – Will Stevens (Manor) – 23 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Ο αγώνας της Βραζιλίας, όπου κατάφερε να επικρατήσει εμφατικά του νεοφερμένου και μέχρι τότε ταχύτερου, Alexander Rossi.

Χειρότερη εμφάνιση: Το τριήμερο στο A1 Ring. Έκανε λάθος στις κατατακτήριες και τα θαλάσσωσε ακόμη περισσότερο στον αγώνα.

Τι κρατάει: Τις εμφανίσεις του στο πρώτο μισό της σεζόν, όπου επικρατούσε με άνεση επί του Roberto Merhi

Τι ξεχνάει: Τις εμφανίσεις του στο δεύτερο μισό της σεζόν, όπου έχανε από Merhi και Rossi.

Θέση 18 – Alexander Rossi (Manor) – 26 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Η 12η θέση στον αγώνα του Austin, μπροστά στους συμπατριώτες του, μόλις στον τρίτο του αγώνα στην Formula 1.

Χειρότερη εμφάνιση: Ο αγώνας της Βραζιλίας, όπου δεν βρήκε ποτέ ρυθμό και ήρθε τελευταίος, πολύ πίσω από τον Will Stevens, τον οποίο κατά τα άλλα κέρδιζε με άνεση

Τι κρατάει: Το πολύ υψηλό επίπεδο προσαρμογής του στο χειρότερο μονοθέσιο του grid και του 5 τερματισμούς του σε ισάριθμους αγώνες.

Θέση 17 – Marcus Ericsson (Sauber) – 35 βαθμοί

Kαλύτερη εμφάνιση: H είσοδος στο Q3 και οι βαθμοί στη Σαγκάη, στο πληρέστερο τριήμερο του Ericsson στην καριέρα του στην Formula 1.

Χειρότερη εμφάνιση: Ο αγώνας της Αυστρίας. Έμεινε εκτός από το Q3, έκανε άκυρη εκκίνηση και εγκατέλειψε μετά από δικό του λάθος.

Τι κρατάει: Την πολύ καλή του απόδοση στους πρώτους αγώνες της χρονιάς, σε ένα μονοθέσιο όμως, που έδειχνε ότι μπορεί να πάρει βαθμούς μέχρι τότε.

Τι ξεχνάει: Την υστέρηση της απόδοσης του σε σχέση με τον Felipe Nasr και το ότι ήταν ο μόνος που κατατάχθηκε πίσω από τις McLaren

Θέση 16 – Felipe Nasr (Sauber) – 46 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Η πέμπτη θέση στην Αυστραλία, Αν και δεν ήταν απέναντι σε ένα πλήρες grid, ήταν ο καλύτερος τερματισμός για Βραζιλιάνο rookie στην ιστορία.

Χειρότερη εμφάνιση: Στο Μεξικό είχε προβλήματα με το setup, δεν πέρασε από το Q1 και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και στον αγώνα με τα φρένα.

Τι κρατάει: Ότι επικράτησε εμφατικά του teammate του σε όλη τη σεζόν, τερματίζοντας 2 φορές στην πρώτη εξάδα.

Τι ξεχνάει: Την μη ικανοποιητική ανάπτυξη του μονοθεσίου της Sauber, που του στέρησε άλλες καλύτερες εμφανίσεις.

Θέση 15 – Fernando Alonso (McLaren) – 81 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Ο αγώνας της Ουγγαρίας, όπου τερμάτισε 5ος, μια εκπληκτική επίδοση για τα δεδομένα της McLaren. Παρόμοια εντυπωσιακός και ο αγώνας του στο Austin, όπου όμως δεν επιβραβεύτηκε με βαθμούς.

Χειρότερη εμφάνιση: Τα κόλπα του στις κατατακτήριες της Βραζιλίας, μπορεί να προκάλεσαν ντελίριο γέλιου σε πολλούς φίλους της Formula 1, αλλά σίγουρα δεν ήταν κάτι όμορφο για έναν δις παγκόσμιο πρωταθλητή.

Τι κρατάει: Πως ακόμη και στην χειρότερη σεζόν της καριέρας του, είχε μερικές εκλάμψεις του σπάνιου ταλέντου του.

Τι ξεχνάει: Ακόμη και ο ίδιος  ο Alonso δύσκολα δεν θα ξεχνούσε τα πάντα από αυτή τη χρονιά.

Θέση 14 – Jenson Button (McLaren) – 90 βαθμοί

Kαλύτερη εμφάνιση: Η 6η θέση στο Austin ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι ο Button είναι ο καλύτερος του grid σε μεικτές συνθήκες. Μαζί με τον καλύτερο τερματισμό του στη χρονιά, δύσκολα θα βρει κάτι καλύτερο σε ένα κάκιστο 2015

Χειρότερη εμφάνιση: Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετούς αγώνες, αλλά η εικόνα μια McLaren να τερματίζει στον πρώτο αγώνα της χρονιάς εκτός βαθμών, παρότι τερμάτισαν 11 μονοθέσια, είναι η χειρότερη για την ομάδα αλλά και για τον Βρετανό

Τι κρατάει: Ότι έγινε ο μόνος οδηγός που έχει κερδίσει τον Fernando Alonso στις 13 χρονιές του Ισπανού στην Formula 1

Τι ξεχνάει: Το 2015 ήταν οικτρό από όλες τις πλευρές για τον Button και όπως και ο Alonso, μάλλον θα θέλει να ξεχάσει τα πάντα.

Θέση 13 – Carlos Sainz (Toro Rosso) – 97 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Από την 20η θέση στους βαθμούς είναι αναμφίβολα ένα σπουδαίο επίτευγμα για οποιοδήποτε οδηγό μικρομεσαίας ομάδας, ειδικά όταν αυτή η θέση επιτυγχάνεται σε έναν χαοτικό αγώνα, όπως αυτός στο Austin.

Χειρότερη εμφάνιση: Η πίστα του Μεξικού δεν ταίριαζε στην Toro Rosso, αλλά σίγουρα ο Sainz θα μπορούσε να κάνει καλύτερη εμφάνιση.

Τι κρατάει: Την ταχύτητα που έδειξε στους αγώνες, καθώς και την ικανότητα του να διατηρεί τα ελαστικά. Ήταν ο οδηγός με τα μεγαλύτερα stint στο πρωτάθλημα.

Τι ξεχνάει: Το ατύχημα του στο Sochi ήταν δραματικό για εμάς, αλλά κυρίως για τον Sainz και ελπίζουμε να το ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Θέση 12 – Daniil Kvyat (Red Bull)- 97 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Η δεύτερη θέση και το βάθρο στην Ουγγαρία ήταν μοναδική στιγμή για τον Ρώσο που έγινε ο νεότερος που κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του σπορ.

Χειρότερη εμφάνιση: Το τριήμερο στην Ιαπωνία ήταν εφιαλτικό για τον Kvyat, καθώς μετά το ατύχημα στις κατατακτήριες, δεν είχε καθόλου ρυθμό και τερμάτισε 13ος στον αγώνα, η χειρότερη επίδοση του στη χρονιά. Από κοντά και το λάθος στο Austin.

Τι κρατάει: Τερμάτισε μπροστά από τον teammate του στο πρωτάθλημα και απέδειξε ότι δεν ήταν τυχαία ή λανθασμένη η αναβάθμιση του στην Red Bull, μετά τη χρονιά με την Toro Rosso.

Τι ξεχνάει: Την αστάθεια του μέσα στη χρονιά, που του στέρησε μερικά πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμη και στον ίδιο αγώνα, έδειχνε 2 διαφορετικά πρόσωπα.

Θέση 11 – Nico Hulkenberg (Force India) – 111 βαθμοί

 

Καλύτερη εμφάνιση: Οι αγώνες στην Αυστρία και στην Ιαπωνία ήταν πολύ καλοί, αλλά η κορυφαία εμφάνιση του Hulk ήρθε στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, όπου οδήγησε αυτόν και το υπόλοιπο πλήρωμα της Porsche στην κορυφή.

Χειρότερη εμφάνιση: Φορτωμένος με 2 κακά αποτελέσματα, η εμφάνιση του στην Σιγκαπούρη, έληξε άδοξα μετά από σύγκρουση με τον Massa, στην οποία έφερε και υπαιτιότητα. Χειρότερο όλων, το ότι έδειξε και πάλι να υστερεί όταν είναι υπό πίεση.

Τι κρατάει: Τη νίκη στο Le Mans και το πολύ καλό φινάλε στη χρονιά, με τρεις σερί τερματισμούς στους βαθμούς, με τους οποίους εξασφάλισε την 10η θέση.

Τι ξεχνάει: Την ήττα από τον Sergio Perez, ο οποίος από τη μέση της χρονιάς και μετά κυριάρχησε με σχετική ευκολία, ενώ αυτός ήταν το φαβορί για να κάνει φέτος το ξεπέταγμα του.

Θέση 10 – Romain Grosjean (Lotus) – 112 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Το βάθρο στο Spa μπορεί να μην ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα ήταν η καλύτερη εμφάνιση στην καριέρα του και μια τεράστια ένεση ψυχολογίας για έναν οδηγό που αμφισβητήθηκε όσο λίγοι, αλλά επανέκαμψε όσο λιγότεροι.

Χειρότερη εμφάνιση: Στον Καναδά είδαμε λίγο από τον Grosjean του παρελθόντος. Βιαστικός, με λάθη, κατέστρεψε έναν αγώνα που φάνηκε ότι ταίριαζε στην ομάδα του.

Τι κρατάει: Την επιστροφή του σε βαθμούς και βάθρα, καθώς και τα πολύ καλά χρόνια που πέρασε στην ομάδα του Enstone

Τι ξεχνάει: Τα δύσκολα τριήμερα που είχε ως οδηγός ενός κακού μονοθέσιου δεν έλειψαν ούτε φέτος και ελπίζει στη νέα του ομάδα τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Θέση 9 – Daniel Ricciardo (Red Bull) – 113 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Στη Σιγκαπούρη είχε την ευκαιρία να προσπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε όλη τη χρονιά με την κάκιστη RB11 και το απέδειξε με μια δεύτερη θέση και ένα ανελέητο κυνηγητό στον Sebastian Vettel σε όλη τη διάρκεια του πιο επίπονου αγώνα της χρονιάς.

Χειρότερη εμφάνιση: Στη Βραζιλία, αυτός και όλη η ομάδα περίμεναν την αναβάθμιση του κινητήρα της Renault. Το αποτέλεσμα ήταν στον 18ο γύρο να μονομαχεί με μια Manor και την ομάδα να παίρνει την απόφαση στον επόμενο αγώνα να επιστρέψει στην προηγούμενη μονάδα ισχύος.

Τι κρατάει: Πως σε μια χρονιά όπου όλα έδειχναν να πηγαίνουν στραβά, έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και συνέχισε να θεωρείται ο νέος μεγάλος σταρ της Formula 1.

Τι ξεχνάει: Φήμες λένε πως όταν ακούει “RB11” o Αυστραλός χάνει το χαμόγελο του. Μαζί και το γεγονός ότι έχασε από τον Kvyat σε μια χρονιά που ήταν καλύτερος σε απόδοση.

Θέση 8 – Felipe Massa (Williams) – 116 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Στη Monza ο Massa τα πηγαίνει καλύτερα ως οδηγός της Williams, παρά της Ferrari, καθώς ανέβηκε για δεύτερη σερί χρονιά στο βάθρο, επικρατώντας μάλιστα του teammate του.

Χειρότερη εμφάνιση: Ο αγώνας στη Βραζιλία ήταν τόσο κακός για αυτόν, που θα έμπαινε σε αυτή τη κατηγορία, χωρίς τον αποκλεισμό του. Από κοντά και το καταστροφικό τριήμερο της Williams στο Μονακό.

Τι κρατάει: Ότι μέχρι τον τελευταίο αγώνα είχε (μαθηματικές) ελπίδες για την 4η θέση στο πρωτάθλημα, παρότι ήταν στο τρίτο σε δυναμικότητα μονοθέσιο.

Τι ξεχνάει: Πως μετά το βάθρο στην Ιταλία, μπήκε μόλις μια φορά στην 6αδα κι αυτή λόγω της σύγκρουσης Raikkonen-Bottas που τους εξουδετέρωσε στον τελευταίο γύρο.

Θέση 7 – Κimi Raikkonen (Ferrari) – 144 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Στο Μπαχρέιν βρέθηκε έναν γύρο μακριά από την πρώτη του νίκη μετά από 2 χρόνια, σημειώνοντας την καλύτερη του εμφάνιση με τη Ferrari.

Χειρότερη εμφάνιση: Η εικόνα του στο Silverstone με ελαστικά βροχής σε στεγνή πίστα, ήταν ίσως το ναδίρ του Φινλανδού σε μια ακόμη μέτρια χρονιά

Τι κρατάει: Την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα και το γεγονός ότι σε περιπτώσεις έδειξε ανταγωνιστικός απέναντι στον Vettel

Τι ξεχνάει: Πως χρειάστηκε να φτάσει στον τελευταίο αγώνα για να πάρει την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα και ότι μόνο σε περιπτώσεις έδειξε ανταγωνιστικός απέναντι στον Vettel.

Θέση 6 – Valtteri Bottas (Williams) – 145 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Τα 2 βάθρα του ήρθαν σε Καναδά και Μεξικό, ήταν λαμπερά παραδείγματα της μαχητικότητας του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συγκράτησε τον Vettel στο Μπαχρέιν ήταν καλύτερος απ’όσα έκανε στους αγώνες αυτούς.

Χειρότερη εμφάνισηΣτο Μονακό η Williams ήταν κακή, αλλά η εικόνα του Bottas να μην μπορεί να πλησιάσει την McLaren του Button ήταν η πιο αποκαρδιωτική για τον Φινλανδό σε μια ακόμη δυνατή σεζόν

Τι κρατάει: Τα 2 βάθρα, η επικράτηση επί του Massa και η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον Bottas.

Τι ξεχνάει: Παρόλα αυτά, δεν έδειξε πως βελτιώθηκε σε σχέση με πέρσι, αλλά το αντίθετο. Σε μερικούς αγώνες, ήταν αρκετά κακός για έναν οδηγό του επιπέδου του.

Θέση 5 – Sergio Perez (Force India) – 147 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Το βάθρο στη Ρωσία, παρότι επιτεύχθηκε με παράξενο τρόπο, ήταν το επιστέγασμα μιας μαγικής χρονιάς για τον Μεξικανό, που έκλεισε με πειστικό τρόπο τα στόματα των επικριτών του

Χειρότερη εμφάνιση: Ο αγώνας της πατρίδας του, προμήνυε ένα καλύτερο αποτέλεσμα μπροστά στην απίθανη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι συμπατριώτες του. Δυστυχώς για αυτόν και για εκείνους, ο Perez μετά βίας γλύτωσε τον τερματισμό στους βαθμούς.

Τι κρατάει: Πως μετά από την πολλή κριτική που (δικαίως) δέχτηκε, έφτασε η ώρα (δικαίως) να αποθεωθεί για την καλύτερη χρονιά στην καριέρα του

Τι ξεχνάει: Το πρώτο μισό της χρονιάς ήταν τουλάχιστον μέτριο. Οι πιθανότητες πάντως λένε πως με τέτοιο δεύτερο μισό, μάλλον θα το έχει ήδη ξεχάσει.

Θέση 4 – Nico Rosberg (Mercedes) – 155 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Στο Άμπου Ντάμπι ο Rosberg έκανε το τέλειο τριήμερο, επικρατώντας του Hamilton, ο οποίος για πρώτη φορά στη σεζόν φάνηκε ανήμπορος να αντιδράσει στην απόδοση του ομόσταυλού του.

Χειρότερη εμφάνιση: Βάσει απόδοσης, θα ήταν ο αγώνας της Σιγκαπούρης ή του Μπαχρέιν, αλλά η ψυχολογική ήττα που υπέστη στους τελευταίους γύρους του αγώνα στο Circuit of the Americas ήταν μια από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία του σπορ

Τι κρατάει: Το εξαιρετικό του φινάλε και τις τρεις σερί νίκες στους τρεις τελευταίους αγώνες, που δείχνουν πως ο Rosberg μπαίνει στο 2016 με ρυθμό

Τι ξεχνάει: Πως όλη την υπόλοιπη χρονιά, έδειξε λίγος όχι μόνο στο να αντιμετωπίσει τον Hamilton ή να πάρει τον τίτλο, αλλά και να αντεπεξέλθει στην πίεση του Vettel.

Θέση 3 – Max Verstappen (Toro Rosso) – 162 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Στους πιο χαοτικούς αγώνες της σεζόν, σε Ουγγαρία και Η.Π.Α., τερμάτισε με άνεση τέταρτος, χωρίς να κάνει το παραμικρό λάθος και δείχνοντας στοιχεία οδηγικού ταλέντου που σπάνια συναντάμε στη Formula 1.

Χειρότερη εμφάνιση: Στο Μονακό, έκανε το πιο σοβαρό λάθος της καριέρας του, πέφτοντας πάνω στον Grosjean και στερώντας ένα αποτέλεσμα που μέχρι εκείνη την ώρα έμοιαζε καλό.

Τι κρατάει: Ότι έγινε ο νεότερος οδηγός όλων των εποχών, καθώς και τα εκπληκτικά του προσπεράσματα με αποκορύφωμα αυτό που έκανε στον Felipe Nasr από την εξωτερική στην Blanchimont.

Τι ξεχνάει: Τους αγώνες από Κίνα μέχρι Μονακό, όπου λάθη και αναξιοπιστία, ίσως και να του στέρησαν καλύτερο τερματισμό στο πρωτάθλημα.

Θέση 2 – Sebastian Vettel (Ferrari) – 181 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Ο αγώνας στη Μαλαισία δεν ήταν απλά μια νίκη-έκπληξη για τον Vettel και τη Ferrari. Ήταν η απόδειξη πως το ρίσκο τόσο της Scuderia, όσο και του Γερμανού για αυτή τους τη συνεργασία, ήταν άκρως πετυχημένο και μόνο ένα μικρό preview για όσα θα ακολουθήσουν

Χειρότερη εμφάνιση: Όλοι δικαιούνται να κάνουν λάθη, αλλά η εικόνα του Vettel στο Autodromo Hermanos Rodriguez να κάνει απανωτά λάθη πριν εγκαταλείψει με το τελευταίο από αυτά, ήταν απογοητευτική.

Τι κρατάει: Τις τρεις νίκες, την επιστροφή του σε τοπ επίπεδο αλλά και την αύρα που βγάζει η συνεργασία του με την ομάδα στην οποία (φαίνεται ότι) ήθελε να πάει από το ξεκίνημα της καριέρας του.

Τι ξεχνάει: Παρά τα επιτεύγματα του, η Mercedes είναι ακόμη αρκετά μπροστά και ο Hamilton έμοιαζε άτρωτος απέναντι στα κόκκινα μονοθέσια του Maranello.

Θέση 1 – Lewis Hamilton (Mercedes) – 196 βαθμοί

Καλύτερη εμφάνιση: Αν κάθε οδηγός έχει έναν αγώνα-σήμα κατατεθέν του, τότε ο Hamilton δύσκολα θα βρει κάποιον καλύτερο από αυτόν της Ιαπωνίας. Σε μια χρονιά όπου οι περισσότερες μονομαχίες του με τον Rosberg τελείωναν με διαφορές κάτω των 5 δευτερολέπτων, στη Suzuka ο Hamilton εξαΰλωσε κάθε έννοια ανταγωνισμού κερδίζοντας με 25 δευτερόλεπτα διαφορά.

Χειρότερη εμφάνιση: Μπορεί το Μονακό να ήταν low point για τον Hamilton, αλλά η εικόνα του στην Ουγγαρία ήταν εικόνα από το 2011. 4 σοβαρά λάθη, ανυπομονησία και ελάχιστη σκέψη δεν είναι χαρακτηριστικά του “νέου” Hamilton. Παρόλα αυτά τερμάτισε μπροστά από τον Rosberg.

Τι κρατάει: Τον τρίτο του παγκόσμιο τίτλο και το γεγονός ότι ισοφάρισε τον παιδικό του ήρωα, Ayrton Senna. Γενικώς το 2015 θα μείνει αξέχαστο στον Hamilton.

Τι ξεχνάει:  Τους τρεις τελευταίους αγώνες, αν και βλέποντας τις αντιδράσεις του, δύσκολα θα τους θυμόταν την επόμενη μέρα τους.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

Νέα επωνυμία και νέο έμβλημα για την Manor

Next Article

Συμφωνία ομάδων για περαιτέρω μείωση του κόστους στην F1

Related Posts