Ζήτω τα (πολύ) παράλογα…

Tsunoda Lawson
All four drivers from Oracle Red Bull Racing and Visa Cash App Racing Bulls participate in the “Red Bull Showrun x powered by Honda” in Odaiba, Tokyo , Japan, on April 2nd 2025 // Jason Halayko / Red Bull Content Pool // SI202504020575 // Usage for editorial use only //

Μετά το πέρας των δύο πρώτων αγώνων η Red Bull καρατόμησε τον Liam Lawson κι επιστράτευσε τον Yuki Tsunoda τουλάχιστον για το υπόλοιπο της σεζόν. Τι θα γίνει όμως αν αυτό το ρίσκο δεν της βγει;  Και πως η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο;

Από το 2005, όταν και η ιδιοκτησία της Jaguar πέρασε στα χέρια της Red Bull, η ομάδα από την Αυστρία χρειάστηκε να επιστρατεύσει ουκ ολίγους οδηγούς προκειμένου να αντιστρέψει την κακή της εικόνα. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η λέξη υπομονή φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από το λεξιλόγιο της Αυστριακής ομάδας, στέλνοντας στην “εξορία” τον Liam Lawson, μετά από μόλις τρεις αγώνες, δύο κανονικούς και έναν Sprint ελέω των κακών του αποτελεσμάτων. 

Και δεν είναι ο μόνος. Την ίδια τύχη είχαν στο παρελθόν και οι Pierre Gasly, Alex Albon, Daniel Ricciardo και Sergio Perez. To timing της καρατόμησης δεν ήταν το ιδανικό. Μόλις δύο αγώνες, με την τριταθλήτρια στους κατασκευαστές να εφαρμόζει την γνωστή της τακτική.  

Όταν ο υπογράφων το κείμενο, έγραφε την είδηση της ανανέωσης του Yuki Tsunoda με την VCARB, εκτίμησε πως μετά το 2026 ο Ιάπωνας θα είναι μέλος της Red Bull. Αυτό τελικά έγινε αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο, με τον Christian Horner να θεωρεί την απόφαση αυτή ως “καθαρά αθλητική”. Το φάουλ είναι πως δεν δόθηκε χρόνος στον Lawson να εγκλιματιστεί με την νέα του ομάδα και το νέο του μονοθέσιο και έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ αν τελικά δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του. Η ηγεσία της Red Bull, βλέποντας τα πεπραγμένα του Νεοζηλανδού με την θυγατρική της ομάδα, θεώρησε πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε συνθήκες πρωταθλητισμού, με ένα πολύ πιο γρήγορο μονοθέσιο συγκριτικά με της προηγούμενης ομάδας του.

Αντ’αυτού, επέλεξε να μην περιμένει όσο χρειαστεί και να κάνει μια σπασμωδική κατά πολλούς κίνηση, προκειμένου να μαζέψει την μεγάλη διαφορά από τη McLaren που ανέκυψε μετά το πέρας των πρώτων δύο αγώνων της σεζόν. Το 2025 ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για αρκετές ομάδες, να αποδείξουν πράγματα καθώς θεωρητικά σε λιγότερο από έναν χρόνο η F1 θα μπει σε μια νέα εποχή, με την αλλαγή των κανονισμών.

Παρόλα αυτά το λάθος δεν έγινε ούτε τον Δεκέμβριο του 2024, ούτε τον Μάρτιο του 2025. Έγινε από την στιγμή που δεν έγινε ποτέ κίνηση για τον πιο περιζήτητο free agent εκείνης της περιόδου. Τον Carlos Sainz, έναν οδηγό που έχει έδειξε την αξία του στην Ferrari και εν τέλει δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αγωνιστεί με ένα φαινομενικά πιο γρήγορο και αξιόπιστο μονοθέσιο από αυτό της Scuderia. Όσο ο χρόνος περνούσε, ξόδεψε κι άλλα κανονάκια (Colapinto) πριν καταλήξει στην τελική της απόφαση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο Ισπανός είχε πληθώρα επιλογών για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μερικές εξ αυτών αρκετά αξιόπιστες.

Όταν το… πεντάλημμα έγινε δίλημμα ανάμεσα σε Alpine και Williams, επέλεξε την ομάδα από το Grove. Κάπως έτσι λοιπόν έχασαν έναν οδηγό, που ήταν και είναι ικανός, να πρωταγωνιστήσει σε μια ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει τίτλους. Το γεγονός του ότι δεν ακούστηκε το όνομά του στο ρεπορτάζ, αποδεικνύει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ότι στο Milton Keynes δεν τους καίγεται απλά καρφί για να βρουν έναν οδηγό που να είναι αποδεδειγμένα κοντά στο επίπεδο του Verstappen, αλλά ούτε καν πινέζα! 

Είναι αδιαμφησβήτητο το value του Yuki Tsunoda ως οδηγός midfield, με τον Ιάπωνα να είναι φέτος συνεχώς στο Q3, να διεκδικεί σταθερά θέσεις στους βαθμούς και να επιδεικνύει την δέουσα οξυδέρκεια, όποτε χρειάστηκε και σίγουρα άξιζε 100% την προαγωγή του στην πρώτη ομάδα. Αλλά αυτό, έπρεπε να γίνει από την αρχή. Να πάρει μια πρώτη γεύση από την RB21 και όχι τώρα. Έστω και στο 90’ το λάθος που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά όταν η υπομονή (και κατά πως φαίνεται η λογική) απουσιάζει από το λεξιλόγιο της RB, ήδη προστίθεται επιπλέον βάρος στις πλάτες του, καθώς με το παραμικρό λάθος θα τον περιμένουν στην γωνία. 

Αρχής γενομένης από το Ιαπωνικό GP, o Tsunoda θα κουβαλήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος. Το βάρος ενός ολόκληρου έθνους. Όχι πως πριν δεν το είχε, αλλά πλέον δίπλα του θα έχει έναν τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Max Verstappen και ένα πιο γρήγορο μονοθέσιο συγκριτικά με την προηγούμενη ομάδα του. Εκεί τρία πράγματα μπορούν να συμβούν. Είτε να πάρει με το καλημέρα το 100% της RB21, τερματίζοντας εντός της πρώτης εξάδας, άρα και να μπορεί κατά κάποιο τρόπο να επηρεάσει την γενικότερη στρατηγική της, είτε να συνεχίσει ότι έκανε και στην VCARB (δηλαδή πλασάρισμα στις θέσεις 7-10 αφήνοντας τον τετράκις πρωταθλητή ανενόχλητο), είτε να έχει την τύχη του Lawson. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιάπωνας ξεκινάει με την πλάτη στον τοίχο, γνωρίζοντας πως στην πρώτη στραβή, όλο το ανάθεμα θα πέσει και σε εκείνον, αλλά και στους ιθύνοντες.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι το εξής. Αν αποτύχει, τι γίνεται μετά; Θα προχωρήσει σε ακόμα μια καρατόμηση οδηγού; Αν και εφόσον φτάσουμε σε αυτό το απευκαταίο σενάριο, εκεί πλέον κάθε λογική πάυει να υφίσταται πλέον. Με τον θρόνο της κυριαρχίας της να είναι πλέον πιο μακριά από την στιγμή της ενθρόνισής της το 2022, χάριν της σταδιακής ανόδου των ανταγωνιστών της κι ειδικά της McLaren, οι Αυστριακοί επιδιώκουν να αναζητήσουν έναν αντίστοιχο Perez, χωρίς ιδανικά τις μεγάλες αποκλίσεις απόδοσης του Μεξικανού που πρακτικά τον ώθησε εκτός ομάδας και σπορ. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το καλούπι μάλλον έσπασε. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως πλέον δεν θα αποτανθούν σε κάποιον οδηγό, τον οποίο πέταξαν σαν την τρίχα από το ζυμάρι.

Είναι κλισέ, αλλά 100% πραγματικότητα. Όλα θα κριθούν εντός της πίστας.  

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

Με 63 συμμετοχές το Rally Κανάριων Νήσων

Related Posts