Blog: Κι αν δεν γίνει τίποτα;

Η τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, πλησίον της πίστας στο λιμάνι της Τζέντα, όπου διεξάγεται το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας, έχει θέσει σε συναγερμό άπαντες σε FIA, Formula 1 και την οργάνωση του αγώνα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση αναμένεται να γίνει υπό το φόβο των ρουκετών. Αν γίνει.

Στον ορίζοντα ενός onboard του Carlos Sainz, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών της Formula 1 στο δεύτερο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας, η εικόνα ήταν κάπως αλλόκοτη και σίγουρα όχι ευχάριστη. Πυκνός μαύρος καπνός φαινόταν να βγαίνει και παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο σε μία χώρα όπου οι πετρελαιοπηγές είναι περισσότερες από τα αυτοκίνητα που προμηθεύουν, αυτή φούντωνε συνεχώς.

Μετά από λίγα λεπτά, εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο, που απεικόνιζαν τις πρώτες στιγμές μετά την πετυχημένη επίθεση με ρουκέτες που έκανε σε εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της Aramco, η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ, πιο γνωστή στην παγκόσμια κοινότητα ως Χούθι. Από το 2014 και το πραξικόπημα που έκανε η οργάνωση και κατέλαβε το βορειοδυτικό κομμάτι της Υεμένης, η Χούθι βρίσκεται σε ανοιχτή εμπόλεμη αντιπαράθεση με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιώντας συνεχείς επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Και το αντίστροφο φυσικά.

Οι εικόνες έκαναν αμέσως τον γύρο του κόσμου, μέσω των social media και η συσχέτισή τους με ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, όπως είναι η διεξαγωγή ενός Grand Prix της Formula 1 ήταν άμεσες. Σε αυτό βοήθησαν και οι φωτογραφίες, όπως αυτή στην αρχική αυτού του κειμένου, όπου απεικονίζεται στο ίδιο καρέ, η φωτιά που καίει τις εγκαταστάσεις και η πίστα, στην οποία διεξάγεται ο αγώνας της Formula 1.

Η αντίδραση ομάδων, οδηγών και των λοιπών συμμετεχόντων δεν ήταν άμεση. Οι κατατακτήριες της Formula 2, μισή ώρα μετά το τέλος του FP1 έγιναν κανονικά, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση του FP2, δυόμισι ώρες μετά την επίθεση, οι οδηγοί κλήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο της F1, Stefano Domenicali, ο οποίος προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Με βάση της πληροφορίες που βγήκαν από την Τζέντα, αρκετοί από τους οδηγούς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν ήθελαν να συνεχίσουν και να συμμετάσχουν στο FP2. Μετά από καθυστέρηση 15 λεπτών, άπαντες βγήκαν στην πίστα για τη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, η οποία ολοκληρώθηκε κανονικά.

Μία δεύτερη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων για την διεξαγωγή του αγώνα έγινε μία ώρα μετά το πέρας των δοκιμών, στο τέλος της οποίας, ο Domenicali μαζί με τον νέο πρόεδρο της FIA, Mohammed ben Sulayem προχώρησαν σε από κοινού δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, όπου ανέφεραν συνεχώς ότι η διεξαγωγή του υπόλοιπου Grand Prix θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και τόνισαν πως η συνέχεια θα γίνει κανονικά. Οι οδηγοί δεν φάνηκαν ανα πείθονται ιδιαίτερα, καθώς σε συνάντηση τους που κράτησε πέρα από τα μεσάνυχτα στην Τζέντα, συζητούσαν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κάπου εδώ, με τη συνέχεια του τριημέρου στην Σαουδική Αραβία να είναι ακόμη στον αέρα, τελειώνουν τα γεγονότα και ξεκινούν οι υποθέσεις. Θα γίνει ο αγώνας; Τι θα γίνει σε περίπτωση που γίνει νέα επίθεση πιο κοντά στην πίστα ή ακόμη και μέσα σε αυτήν; Ποιες είναι οι ευθύνες της F1, της FIA, των ίδιων των οδηγών με βάση την τελική απόφαση που θα παρθεί; Πως γίνεται να διεξάγεται Grand Prix σε μία χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, λίγες ημέρες πριν την συμβολική διαμαρτυρία των οδηγών στο Μπαχρέιν για την εισβολή στην Ουκρανία;

Όλες οι υποθέσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες να γίνουν, καθώς για ακόμη μία φορά, μετά το φιάσκο της Αυστραλίας, στο ξεκίνημα της πανδημίας, η Formula 1 βρίσκεται παγιδευμένη γύρω από συνθήκες που δεν ήθελε να αντιμετωπίσει, όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί δεν νοιάστηκε αρκετά για να υπολογίσει τις συνέπειες. Κι αν στην Μελβούρνη, οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες που την πρόλαβαν, στην Τζέντα η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη, πολύ γρήγορα. Ακόμη κι εν μέσω των επιθέσεων, οι δύο περίοδοι δοκιμών έγιναν κανονικά, στις δύο ωριαίες περιόδους γράφτηκαν χρόνοι, έγινε δουλειά από οδηγούς και μηχανικούς, όλα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή από τον έξω κόσμο.

Οπότε η μόνη υπόθεση που αξίζει να γίνει είναι μία. Ποια η διαφορά της Παρασκευής, όπου όλα φαινομενικά πήγαν λάθος, με το Σάββατο και την Κυριακή; Εφόσον έγιναν οι διαδικασίες των ελεύθερων δοκιμών, τι θα αλλάξει σε μία βραδιά που θα μετατρέψει το «πάμε να δούμε» σε «όχι δεν τρέχουμε»;

Είναι σαφές ότι αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι εκ των οδηγών έτρεξαν στο FP2 ενάντια στη θέλησή τους, όπως είναι ακόμη περισσότερο σαφές ότι η οργάνωση της F1, η FIA και η Liberty Media δεν θέλει να χάσει τα χρήματα και την προβολή των χορηγών του πρωταθλήματος, που θα φέρει η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Σε αυτήν την κατάσταση βρέθηκαν όλοι, γιατί μέσα τους μπήκε η διαμαρτυρία, η αντίφαση για τις αντιδράσεις των όσων γίνονται σε διαφορετικές μεριές του κόσμο και φυσικά ο φόβος. Σήμερα έγινε αντιληπτό, πως παρά την αφαίρεση του Grand Prix της Ρωσίας, η Formula 1 εξακολουθεί να τρέχει σε χώρες που είναι σε ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις.

Και γίνεται ακόμη χειρότερο, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πόλεμος, έστω και εξ αποστάσεως, στον οποίο βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Άπαντες που βρίσκονται στην Τζέντα, ανεξαιρέτως της θέσης τους, το έκαναν με έμμεσο ή άμεσο στόχο το κέρδος. Τα χρήματα των χορηγών, την προβολή σε όλον τον κόσμο, την κατάκτηση ενός η παραπάνω παγκόσμιων τίτλων στο σπορ.

Σίγουρα δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη, ούτε αξίζει να βάλουμε τις ευθύνες τους σε ζυγαριά για να βρούμε τον κύριο υπαίτιο. Κανείς δεν έδρασε διαφορετικά, απ’ότι θα δρούσαν οι περισσότεροι από εμάς, που παρακολουθούμε από τις οθόνες μας την κορύφωση ενός αναίτιου, αλλά τραγικού δράματος. Ενός δράματος που το προκαλεί μία και μόνο ερώτηση. Κι αν δεν γίνει τίποτα;

 

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση, θα είναι πλέον πολύ αργά. Το «κι αν δεν γίνει τίποτα;» είναι ερώτημα που πια δεν έχει απάντηση, το είδαμε την Παρασκευή, που δεν κινδύνεψε κανείς, που δεν έγινε το παραμικρό μέσα στην πίστα. Για πάντα, θα ξέρουμε ότι το FP1 έγινε εν μέσω τρομοκρατικής επίθεσης ανάμεσα σε δύο πλευρές που βρίσκονται σε πόλεμο για οκτώ χρόνια και το FP2 έγινε με απόλυτη γνώση των όσων προηγήθηκαν. Το εάν θα γίνει το FP3 ή οι κατατακτήριες δοκιμές είναι πλέον πολύ πίσω στην σειρά των πραγμάτων που έχουν να αναλυθούν, όταν συζητιέται για τόσες ώρες και είναι άγνωστη η απόφαση που έπρεπε να είχε παρθεί πολλούς μήνες πριν.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

GP Σαουδικής Αραβίας - FP2: Πρωτιά για Leclerc στην εκρηκτική Σ. Αραβία

Next Article

Συνεχίζεται επίσημα το GP Σ. Αραβίας μετά από διαβουλεύσεις

Related Posts