Blog: Εκπτώσεις στις αξίες, έσοδα σε likes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2013, ο record man της Formula 1, Michael Schumacher, εμπλέκεται σε ατύχημα κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε χιονοδρομικό κέντρο στις Άλπεις. Τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι και πέφτει σε κώμα. Πέντε χρόνια αργότερα και πολλές εγχειρήσεις μετά, άλλοτε συχνότερα, άλλοτε πιο αραιά, πολλοί δημοσιογράφοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το απόλυτα τραγικό αυτό συμβάν, το οποίο υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του παγκόσμιου (μηχανοκίνητου και μη) αθλητισμού.

Ο θάνατος ή η ριζική αλλαγή της ζωής κάποιου λόγω μιας ατυχίας πάντα σοκάρει, πόσο μάλλον όταν το άτομο υπό συζήτηση είναι παγκοσμίως γνωστό και αγαπητό από πολλούς. Έτσι, η περίπτωση του Michael Schumacher δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Ο Γερμανός αποτέλεσε κομβικό πρόσωπο στην επαναφορά της Ferrari στην κορυφή της Formula 1, μετά από μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα από το Μαρενέλο, η οποία διήρκησε δεκαετίες. Πάντα μετρημένος και ισορροπημένος μέσα στην πίστα, ήξερε πότε έπρεπε να πιέσει και πότε να αφήσει τον αγώνα να έρθει σε αυτόν. Αντιθέτως, μετατρεπόταν σε ταύρο εν υαλοπωλείω όταν είχε κάποια εγκατάλειψη, στην οποία συνέβαλαν κάποιες φορές και άλλοι οδηγοί. Ένας άνθρωπος τόσο παθιασμένος, αλλά και αποφασισμένος να αφοσιωθεί στην οδήγηση, δεν γινόταν να μην καταφέρει πολλά στην ζωή του και έτσι ο ταλαντούχος Γερμανός διατηρεί ακόμα το ρεκόρ των επτά πρωταθλημάτων οδηγών, ρεκόρ που μόνο ο Lewis Hamilton ή ίσως ο Sebastian Vettel βρίσκονται σε θέση να απειλήσουν, έστω και τελείως υποθετικά.

Η ύπαρξη του Schumacher ξεπέρασε τα όρια της Formula 1, αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μπήκε σε μεγάλο βαθμό στην σφαίρα της καθημερινότητας. Άνθρωποι που δεν παρακαλουθούσαν καν το ‘pinnacle of motorsport’ ήξεραν ποιος είναι και το τι πρεσβεύει. Η εμφάνισή του σε διάφορες διαφημίσεις ενίσχυσε, αλλά και βασίστηκε στην ιδιότητά του αυτή, σε σημείο που το όνομά του έγινε συνυφασμένο με την ταχύτητα. Στην καθομιλουμένη της Ελληνικής, είναι ακόμα αρκετά σύνηθες να αναφέρεται το όνομα του Schumacher κάθε φορά που κάποιο αυτοκίνητο περνά με μεγάλη ταχύτητα από κάποιον δρόμο.

Πάνω σε αυτή την οικειότητα βασίστηκε και η καμπάνια clickbait που στήθηκε στις πλάτες του άτυχου οδηγού. Από τις πρώτες στιγμές που μαθεύτηκε το γεγονός, μέχρι και σήμερα, πολλοί βρήκαν την εύκολη λύση να γεμίσουν ένα κενό στην δραστηριότητα του site τους, βγάζοντας κάποιο… στόρυ από το μυαλό τους, για το αν «δάκρυσε», «σηκώθηκε από το κρεβάτι» ή αν «μίλησε» ο Schumacher. Αντί να βασιστούν μόνο στις επίσημες δηλώσεις της μάνατζερ του Γερμανού, Sabine Kehm, βιάστηκαν να αναπαράξουν κάθε μικρή φήμη για την τωρινή κατάστασή του, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την δημοφιλία του. Φυσικά είναι πολύ εύκολο ο συντάκτης του εκάστοτε άρθρου να αποποιηθεί των ευθυνών του, υποστηρίζοντας ότι απλά προσπαθεί να ενημερώσει για την κατάσταση αυτού του αγαπητού προσώπου, αναφέροντας μάλιστα μέσα στο άρθρο ότι όσα διαβάζει ο αναγνώστης είναι φήμες. Από sites του χώρου του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μέχρι και εκείνα με περιεχόμενο για… gossip και… celebrities, όλα έχουν κάνει ένα άρθρο για τον Michael Schumacher, τουλάχιστον μια φορά μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια.

Η έκπτωση αξιών είναι άμεσο αποτέλεσμα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του πλανήτη, αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα εν έτει 2019 σχεδόν. Σε μια αχόρταγη προσπάθεια για περισσότερα likes, shares και τα συναφή, δεν υπάρχει ίχνος δισταγμού από «δημοσιογράφους» στο να αναμεταδώσουν κάτι που κατά 98% πιθανότητα είναι ψευδές ή ανούσιο και αποτελεί μεγάλη ασέβεια, όχι στο πρόσωπο του επτάκις πρωταθλητή της Formula 1, αλλά στο πρόσωπο ενός ανθρώπου του οποίου η ζωή άλλαξε μέσα σε μια μέρα, όταν πήγε να κάνει σκι με τον γιο του. Ίσως γίνεται ευκολότερα κατανοητό πως αυτό μπορεί να γίνει από ένα μικρό site, το οποίο πασχίζει να μεγαλώσει το κοινό του, αλλά το να γίνεται από site πασίγνωστου ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού με αθλητικό χαρακτήρα, είναι πραγματικά απογοητευτικό, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τα 450.000+ likes που διατηρεί η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

Έχει διαφορά το ενδιαφέρον για τον ίδιο τον Schumi, το ενδιαφέρον για την ενημέρωση του αναγνώστη και το ενδιαφέρον για την τσέπη. Δυστυχώς, κάποια άτομα που φέρουν τίτλους όπως «δημοσιογράφος», «(αρχι)συντάκτης», «αρθρογράφος» κτλ., δεν μεγάλωσαν φαίνεται σε οικογένειες με σωστές αξίες και κατάλληλα ιδανικά ή τα έχασαν κάπου στην πορεία, σε μια αγχωτική καταδίωξη μερικών Ευρώ. Ουσιαστικά αποφάσισαν να τα ανταλλάξουν με μερικά σεντ. Ευτυχώς όμως, η ανατροφή και ο χαρακτήρας δεν αγοράζονται.

Ακολουθήστε μας στα Twitter, Instagram, Youtube, Discord και Spotify

Total
0
Shares
Previous Article

TotalRacing Awards 2018: Ο καλύτερος οδηγός της χρονιάς (αποτελέσματα)

Next Article

Εννέα γυναίκες οδηγοί στις δοκιμές της Formula E στη Σαουδική Αραβία

Related Posts